fbpx
mini avgPraha, Česká republika, 15. listopadu 2018 – Až 43 % rodičů se obává, aby chytrá zařízení nevedla jejich děti k většímu sdílení fotografií a osobních údajů na internetu, ukázala to globální studie poskytovatele softwaru pro online bezpečnost AVG. Průzkum AVG Digital Diaries se snažil odhalit, jak se v době rostoucí popularity chytrých hodinek a fitness náramků mění názor rodičů na dnešní kulturu chytrých zařízení a na obrovské množství obsahu a osobních dat generovaných jejich potomky.
Bezpečnost dat a soukromí
Jak v případě chytrých hodinek propojených s telefonem, tak i fitness náramků, které hlídají tělesnou hmotnost a frekvenci cvičení, odhalil průzkum mezi rodiči rostoucí obavy o to, jak moc jsou jejich data na zařízeních zabezpečena a jaké to může mít dopady na soukromí a bezpečí jejich dětí.   
Více než dvě pětiny rodičů (44 %) si myslí, že díky těmto zařízením mohou být data jejich dětí snadněji zcizena. Navíc 35 % dotazovaných věří, že vlastnictví těchto zařízení může u dětí vést k většímu tlaku na to, aby něco sdílely na sociálních sítích a ohrozily tak své soukromí na internetu.
Spoléhají rodiče příliš na technologie?
Ačkoli 70 % rodičů uvedlo, že data generovaná těmito zařízeními jim mohou poskytnout cenné informace v případě obav o děti – jako například, kde se právě nacházejí – objevily se i obavy z negativního vlivu na výchovu. Téměř polovina (42 %) rodičů měla za to, že využívat nositelná zařízení k takovýmto účelům není dobré, protože to může vést k přílišnému spoléhání se na data místo na přirozenou rodičovskou intuici.
„Chytrá zařízení nám mohou pomoci sledovat a uspořádat naše každodenní životy a aktivity, ale měli bychom si být vědomi důsledků toho, když je využívají děti,“ říká Jasdev Dhaliwal, bezpečnostní expert v AVG.
A dodává: „Tato zařízení jsou v podstatě nositeli naší digitální identity a my jejich prostřednictvím můžeme o sobě nevědomky sdílet informace. Například takové aplikace pro běhání; mnoho z nich je automaticky propojených se sociálními sítěmi, na nichž okamžitě sdílejí naši přesnou polohu. Pokud rodiče chtějí dovolit svým dětem nosit takové zařízení, měli by se postarat nejen o to, aby byla zabezpečena před hacknutím, ale také poučit své potomky, jak si chránit soukromí dat a že se nemají bát jim říct, pokud na svých internetových účtech zaznamenají cokoli nepatřičného.”
O průzkumu
V květnu 2017 bylo dotázáno celkem 3 558 respondentů v pěti zemích: USA (1 011 respondentů), Velká Británie (1 035 respondentů), Německo (502 respondentů), Francie (508 respondentů) a Brazílie (502 respondentů).
O AVG AVG, dceřiná společnost Avastu, je předním poskytovatelem produktů pro rodiny i jednotlivce, kteří touží po bezstarostném online životě. Spotřebitelské portfolio AVG pro osobní počítače a mobilní zařízení držící řadu ocenění obsahuje programy pro internetovou bezpečnost, optimalizaci výkonu, lokační služby, správu i analýzu dat a ochranu soukromí. Pro více informací navštivte www.avg.com.