fbpx

mini_facebookiconPro server www.budulinek.cz, který se zaměřuje na ochranu dětí před nebezpečnými výrobky, jsme připravili sérii článků o rizikovém chování v kyberprostoru. V první díle našeho cyklu o temnějších místech internetu se zaměříme na české děti v prostředí sociální sítě Facebook.

Sociální síť Facebook představuje největší sociální síť světa, kterou využívá téměř 1,5 miliardy uživatelů, což představuje přibližně polovinu světové populace lidí s přístupem na internet. Facebook je oblíbený nejen u dospělých, ale také dětí, které Facebook aktivně využívají již od útlého věku. 

V letošním roce proběhl v České republice výzkum, jehož cílem bylo zmapovat chování českých dětí v prostředí Facebooku. Výzkum České děti a Facebook 2015 realizovaný týmem projektu E-Bezpečí Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s Policií ČR, Seznam.cz, Linkou bezpečí a Vodafonem se orientoval na několik klíčových oblastí, které mohou být pro dítě potenciálně nebezpečné a mohou mu způsobit řadu problémů. Jeho výsledky se pokusíme ve stručnosti shrnout právě v tomto textu.

1. Kdy vlastně české děti začínají aktivně používat Facebook?

Minimální povolená věková hranice pro vstup na Facebook je 13 let věku, nicméně Facebook používají samozřejmě i děti mladší. Dle výsledků výzkumu realizovaném na vzorku více než 1200 českých dětí lze odhadnout, že více než polovina dětí ve věku 9-12 let Facebook aktivně využívá (59,3 %). Tyto děti v řadě případů nejsou poučeny, jak s touto sociální sítí pracovat – jak si zabezpečit profil, jak si nastavit soukromí, jaké heslo zvolit a proč, jak si vybírat přátele, jak si ověřovat jejich identitu, jak rozpoznat falešné profily, jaké informace v žádném případě nesmí svým facebookovým přátelům sdělit apod.

2. Vědí rodiče, že má jejich dítě účet na Facebooku?

92 % dětí potvrzuje, že jejich rodiče ví, že mají účet na Facebooku. Rodiče však často nevědí, že má jejich dítě na Facebooku účtů více, 15,58 % českých dětí má na Facebooku 2-3 účty, 12 % dětí pak potvrzuje, že má na Facebooku falešný účet, o kterém rodiče nevědí. V řadě případů si děti vytvářejí profily osob opačného pohlaví a pokoušejí se kontaktovat své spolužáky, ale také neznámé uživatele.

3. Proč si děti zakládají na Facebooku účty?

Základní motivací dítěte je mít možnost komunikovat se svými kamarády a udržovat s nimi kontakt. Mezi další důvody patří hraní her, seznamování, sdílení fotografií a vídeí a v neposlední řadě také, protože „je to móda a trend“.

4. Jak je to vlastně s facebookovými přáteli?

České děti mají na Facebooku průměrně 194 přátel, přičemž 36,6 % českých dětí nezná všechny své facebookové přátele. Děti si mezi přátele přidávají nejenom osoby, které znají z reálného světa, ale také své internetové kamarády s neověřenou identitou. Tito „přátelé“ pak získávají přístup k soukromým informacím, které děti sdílení na svých profilech (statuty, fotografie, videa apod.). V řadě případů mají děti na svůj profil připojeno více než 1000 přátel (z nich znají osobně cca 10 %). Více než polovina českých dětí (56,5 %) má mezi přáteli své rodiče.

Komunikace dítěte s neznámým člověkem je vždy riziková – což potvrzují také žádosti facebookových přátel: 31 % dětí bylo osloveno, aby neznámému poslalo fotografii svého obličeje, 18 % aby se ukázalo na webkameře, 10 % aby poslalo fotografii, na které je nahé, 6 % aby se svléklo před webkamerou.V dalších článcích se zaměříme na kyberšikanu na Facebooku, na rizikové seznamování a také sexting.

Pro Budulinek.cz
dr. Kamil Kopecký, E-Bezpečí, UP Olomouc