fbpx


webrangers2015_titulni

Praha, 14. 10. 2015 - V návaznosti na úspěch loňských Web Rangers Google ve spolupráci s projektem E-Bezpečí a pod záštitou MŠMT ČR spouští třetí ročník unikátního programu, v rámci kterého žáci sdílí své znalosti o bezpečném používání internetu mezi sebou. Třetí ročník Web Rangers přichází s několika zajímavými novinkami – proběhne formou kombinované výuky a letos se ho mohou zúčastnit děti ve věku od 13 do 16 let. Vůbec poprvé se projekt Web Rangers rozšiřuje i na Slovensko.

Děláme internet bezpečnějším, na internetu je totiž mnoho dětí, které nevědí, jak by se v tomto prostředí měly chovat,“ říkají třináctiletý Ondřej Cach a Dalibor Havlíček z Pardubic. Ti stojí za jedním z nejúspěšnějších projektů druhého ročníku Web Rangers, kteří zaujali svým programem „Děláme internet bezpečnějším“, jehož součástí je mimo jiné také offline hra ověřující vaše znalosti phishingu a hoaxu. „Náš projekt viděla spousta našich kamarádů a už jsme si všimli, že někteří z nich toho na sociálních sítích sdílejí méně. Chceme jako Web Rangers pokračovat, těší nás, když můžeme dál předávat svoje zkušenosti.“ Oba teenageři se chtějí zapojit i do třetího ročníku Web Rangers.


Dnešním dnem startuje již třetí ročník projektu Web Rangers, který loni zasáhl bezmála 50 000 dětí ve věku 13 až 15 let. Oproti prvnímu ročníku vzrostl téměř čtyřikrát, na 487, počet žáků, kteří se chtěli stát Web Rangerem. Do projektu se zapojilo 79 škol ze 70 měst po celé České republice. Po dvou letech tak na českých školách působí 240 proškolených a certifikovaných Web Rangerů.


Je skvělé, že se nám s pomocí projektu Web Rangers podařilo v mladých lidech vzbudit tak velký zájem o bezpečné používání internetu. Děti mají obrovskou chuť dozvědět se o problematice víc, poznat v komunitě nové kamarády se stejnými zájmy a dělat něco pro dobrou věc. Mám radost, že již dnes máme 240 vyškolených Web Rangerů, a těším se, že přibudou další i za hranicemi Česka,“ říká Taťána le Moigne, ředitelka Google ČR.


Projekt Web Rangers, do kterého se náš tým již třetím rokem aktivně zapojuje, je příkladem velmi dobrého peer programu zaměřeného na prevenci rizikového chování v online prostředích. Cílem projektu je nejenom upozornit děti a jejich rodiče na potenciální rizika, která jsou s internetem spojena, ale také motivovat žáky k pozitivnímu využívání technologií. Výstupy projektu – práce Web Rangerů – umožňují rozšiřovat povědomí o bezpečném používání online technologií, a to nejen mezi děti, ale také rodiče,“ uvádí Kamil Kopecký z projektu E-Bezpečí PdF UP.

Web Rangers_lowres_0076

(Webrangers 2.0)

Nyní mají všichni žáci ve věku od 13 do 16 let, kteří se chtějí něco nového naučit a pomoci ostatním, další možnost stát se Web Rangerem. Stačí se mezi 14. říjnem a 8. listopadem přihlásit a absolvovat online kurz s tematikou bezpečnosti na internetu na stránkách Seduo.cz. Prezenční workshopy, které povedou odborníci z E-bezpečí či Zodpovedne.sk ve spolupráci s Googlem, budou probíhat o víkendech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Bratislavě a Košicích v druhé polovině listopadu. Termín odevzdání projektů je 13. prosince, slavnostní vyhodnocení spojené s návštěvou Googlu proběhne příští rok v lednu.

O projektu Web Rangers

Nápad na projekt Web Rangers se poprvé zrodil v Googlu v Izraeli v roce 2011, kde mezi mládeží zaznamenal obrovský úspěch. Projekt vychází ze skutečnosti, že nejefektivněji si děti předávají znalosti vzájemně mezi sebou. V České republice projekt Web Rangers realizuje Google ve spolupráci s projektem E-Bezpečí. Web Rangeři mají možnost spolupracovat v online komunitě, kde jeden druhého inspirují a pomáhají si. V České republice se během dvou let podařilo proškolit 240 Web Rangerů.

Vítězky posledního ročníku Web Rangers

Vítězkami se loni staly Tereza Pánková a Nikola Bartošová s dvojicí videí, ve kterých ukázaly, co se může při setkání s neznámou osobou z internetu stát. Na základě krátkých filmů dívky vystavěly workshopy pro základní i mateřské školy, jejichž součástí byly i debaty o bezpečném chování na internetu nebo hry. “Spolupráce s dětmi předčila naše očekávání. Překvapily nás aktivitou a zájmem o naši přednášku. Dokonce ani děti předškolního věku k tématu nebyly lhostejné. Myslím, že zavést podobné přednášky pro tuto věkovou skupinu by se mělo stát prioritou. I tak malé děti totiž používají sociální sítě,” říká Tereza.

Více informací najdete na webu www.webrangers.cz, na YouTube kanále nebo na G+ stánce projektu.