fbpx

sid2016Den bezpečnějšího internetu 2016 organizovaný mezinárodní sítí INSAFE v letošním roce připadá na 8. února 2016. Jeho cílem je zejména podnítit bezpečnější a zodpovědnější užívání internetu především mezi začínajícími a mladými uživateli. Aktivity Safer Internet Day organizuje v České republice Národní centrum bezpečnějšího internetu, do oslav tohoto významného výročí se tradičně zapojuje také projekt E-Bezpečí, který představuje v rámci tohoto dne řadu aktivit, na kterých společně se svými partnery intenzivně pracuje. Pojďte tedy ochutnat některé novinky z naší kuchyně.

1. Rok 2016 ve znamení spolupráce s O2 Czech Republic

Koncem loňského roku jsme zahájili intenzivní spolupráci se společností O2 Czech Republic, která se stala naším hlavním komerčním partnerem. Právě s O2 budeme v tomto roce realizovat projekt primární prevence rizikového chování v kyberprostoru pod názvem Dítě ve světě mobilních technologií 2016. Součástí projektu budou různorodé terénní aktivity pro malé i větší děti, jejichž cílem bude zajistit, aby se děti v prostředí internetu chovaly do nejvíce bezpečně. Součástí projektu jsou také aktivity intervenční, výzkumné a osvětové. O dílčích částech projektu vás budeme informovat v průběhu roku.

o2_ditevesvete

"Společnost O2 dlouhodobě usiluje o bezpečnější internet zejména u dětí, které jsou digitálním technologiím často otevřenější než jejich rodiče, ale nedokážou si sami uvědomit rizika, se kterými mohou přijít do styku. Proto jsme součástí projektu E-Bezpečí, jehož prostřednictvím podpoříme zejména terénní vzdělávací aktivity a online poradenství. Již dnes má společnost O2 na svých webových stránkách speciální sekci věnovanou bezpečnosti dětí. Zde naleznou rodiče snadno dostupný návod obsahující různé informace a tipy, jak předejít rizikům spojeným s využíváním internetu a chytrých mobilních přístrojů. K dispozici je zde zároveň tlačítko pro nahlášení nelegálního obsahu odkazující přímo na stránky Horké linky. Dalším velkým přínosem projektu E-Bezpečí je Národní výzkum, jehož výsledky plánujme využít pro další strategii naší společnosti v oblasti bezpečnosti dětí ve světě mobilních technologií," uvádí Jolana Malá z O2 Czech Republic.

 

2. S Policií ČR a Seznam se bezpečně právě dokončujeme zbrusu novou aplikaci

Koncem minulého roku jsme začali ve spolupráci s Policí ČR a Seznamsebezpecne.cz vyvíjet novou aplikaci pro mobilní dotyková zařízení (tablety) zaměřenenou na děti do 13 let, které chtějí začít používat sociální sítě. Proto byl vytvořen speciální simulátor situací, na které může dítě v prostředí sociální sítě narazit a které musí vyřešit. Nenásilnou a zajímavou formou je dítě vtaženo do činností aplikace, která dítěti zprostředkuje např. synchronní komunikaci s jiným dítětem, ale třeba také virtuálním agresorem. Desítky předdefinovaných scénářů umožní vyzkoušet si, s jakými situacemi může být malé dítě v prostředí sociálních sítí konfrontováno. Aplikace vyhodnocuje reakce dětí a umožňuje rodičům, ale také učitelům či policistům (preventistům) posoudit, zda je dítě na aktivní využívání sociálních sítí dostatečně připraveno. 

aplikace

(Ukázka z vývoje - pojmové a mentální mapování)

3. Webrangers 3.0 s MOOC za námi, další aktivity na obzoru

Úspěšný projekt Webrangers, na kterém projekt E-Bezpečí spolupracuje s českým Google, v letos oslavil již 3. běh, do kterého se zapojily stovky dětí z České a Slovenské republiky. Součástí projektu byl unikátní MOOC kurz, který dětskému publiku (ale také dospělým uživatelům internetu) nabídl základní informace o rizikových jevech spojených s využíváním online technologií. Prezenční částí programu prošlo více než 400 dětí, v letošním běhu vzniklo  113 dětských projektů, které oslovily za první měsíc více než 50 000 osob. Celkově program Webrangers oslovil přibližně 130 000 dětských i dospělých uživatelů internetu.

Tématu bezpečnosti na internetu se věnujeme velmi intenzivně, protože technologie jsou jen tak bezpečné, jak s nimi zacházejí jejich uživatelé. Program Web Rangers je navíc zaměřený na teenagery, kteří si ještě pořád vytvářejí své digitální návyky a vlivem sociálních sítí jsou nejrizikovější věkovou skupinou. Fakt, že komunita Web Rangerů neustále roste, a že program oslovil již více než 130 000 českých dětí, považujeme za velký úspěch,“ říká Michal Zachar, marketingový manažer českého Googlu.

V průběhu letošního roku oznámíme navazující aktivity...

rene_webrangers

A jak to vypadalo na závěrečné oslavě programu v Impact Hubu v Praze? Klikněte sem.

4. Prevence není nikdy dost aneb Zbrusu nové edu aktivity

Stejně jako v minulosti budeme v průběhu roku realizovat velké množství vzdělávacích akcí pro nejrůznější cílové skupiny - počínaje dětmi prvního stupně ZŠ až po seniory. Stejně jako v loňském roce budeme velké množství aktivit poskytovat zcela zdarma, a to díky podpoře Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, statutárního města Olomouc a Olomouckého kraje a firem O2, Google, Seznam.cz a Vodafone. Konkrétní informace o vzdělávání budeme zveřejňovat na našem webu http://vzdelavani.e-bezpeci.cz

"Spolupráce s projektem E-bezpečí je pro náš projekt klíčová. Vysokým pracovním nasazením, odborností a hlavně nadšením pro problematiku je motivující, ale zároveň velmi zavazující. Dává nám smysl podporovat projekt, který se věnuje terénní práci s dětmi, vzděláváním seniorů a v neposlední řadě i vývoji aplikací nebo poradenské činnosti," uvádí Martin Kožíšek z firmy Seznam.cz.

5. Nový výzkum - tentokrát o kyberšikaně učitelů

V letošním roce se budeme více zaměřovat na učitele - v průběhu roku spustíme výzkum kyberšikany učitelů, který nám poskytne relevantní data o tom, jak moc jsou učitelé vystaveni virtuálním formám agrese a zdali mají možnost účinně se chránit a bránit.

6. Od našich partnerů

Dovolujeme si vás upozornit na zbrusu novou publikaci od Martina Kožíška ze Seznamsebezpecne.cz a kriminalisty Václava Píseckého Bezpečně na internetu, která právě vychází v nakladatelství Grada a kterou můžete objednávat třeba zde.

Redakce E-Bezpečí