fbpx

sid2018

Safer Internet Day 2018 neboli Den bezpečnějšího internetu 2018 let připadl na 6. února 2018. Do oslav tohoto významného výročí se tradičně zapojuje také projekt E-Bezpečí, který představuje v rámci tohoto dne řadu aktivit, na kterých společně se svými partnery intenzivně pracuje. Pojďte tedy ochutnat některé novinky z naší kuchyně.

Akademie digitálního vzdělávání

Na konci minulého roku jsme s naším generálním partnerem společností O2 Czech Republic nastartovali Akademii digitálního vzdělávání, ve které se zaměřujeme na bezpečné používání digitálních technologií dětmi i dospělými. Soustředíme se nejenom na oblast bezpečnosti, ale také na pozitivní používání IT v každodenním životě. Konkrétně cílíme na podporu digitální gramotnosti, informatického myšlení, zaměřujeme se na technologie pro Průmysl 4.0 a 5.0, na technologie 3D VR, AR apod. I v letošním roce budeme v činnosti Akademie pokračovat – a to prostřednictvím řady vzdělávacích akcí a panelových diskusí.

Rodiče ve světě online technologií (výzkum)

Na činnost Akademie v letošním roce navážeme zbrusu novým výzkumem, ve kterém se zaměříme na rodiče ve světě online technologií. Zajímá nás vše, co s digitálním rodičovstvím a zajištěním bezpečnosti děti souvisí – jaká je vlastně digitální gramotnost rodičů? Jakými způsoby rodiče zajišťují bezpečnost svých dětí v online prostředí? Vědí rodiče, jaké aktivity jejich děti dělají na počítači?  Komunikují rodiče s dětmi o tom, jak tráví svůj volný čas v online prostředí? Vědí rodiče, kdo jsou to youtubeři a které youtubery jejich děti sledují? Na to vše nám zodpoví výzkum Rodič a rodičovství v digitální éře, s jehož výsledky vás seznámíme v průběhu roku.

starci

Starci na netu (výzkum)

V samostatné zprávě představujeme výsledky výzkumu Starci na netu, který jsme v minulém roce zrealizovali ve spolupráci s firmou Seznam.cz. V našem společném výzkumu jsme se zaměřili na dospělé uživatele IT technologií a služeb – včetně uživatelů v seniorském věku. Zajímalo nás, jaké aktivity „starci“ v online prostředí provozují, zda se chovají bezpečně, zda na internetu obchodují, nakupují a draží, zda se v internetovém prostředí také seznamují a zda poté svůj virtuální vztah přenášejí do reality. Detailní výsledky naleznete zde.

Terén, terén a zase ten terén

Stejně jako v minulosti budeme v průběhu roku realizovat velké množství vzdělávacích akcí pro nejrůznější cílové skupiny - počínaje dětmi prvního stupně ZŠ až po seniory. Stejně jako v loňském roce budeme velké množství aktivit poskytovat zcela zdarma, a to díky podpoře Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, statutárního města Olomouc, Ostrava, Olomouckého kraje a firem O2, Google a Seznam.cz. Nově chystáme vzdělávací akce ve spolupráci s hlavním městem Praha, Středočeským krajem a Královéhradeckým krajem.