fbpx

mini swissflagTřetina švýcarských dětí byla v online prostředí oslovena starším dospělým uživatelem s cílem o sexuální kontakt, potvrzuje loňský výzkum Univerzity v Curychu a Swisscomu. Fenomén, který se odborně nazývá kybergrooming, zaznamenal v posledních 4 letech mohutný vzestup, ještě v roce 2014 zkušenosti s kybergroomingem potvrdilo 19 % oslovených dětí, v roce 2018 to již bylo 30 %.

 

Podle tohoto výzkumu tráví v online prostředí mladí Švýcaři v průměru 2,5 hodiny denně, mezi jejich hlavní aktivity patří využívání sociálních sítí a sledování zábavného videoobsahu (YouTube). Téměř 90 % adolescentů používá sociální sítě v podstatě denně.  Sociálním sítím dominuje Instagram, který využívá 86 % švýcarských dětí, naopak Facebook zaznamenává trvalý propad - ještě v roce 2014 jej využívalo 79 %, v roce 2018 však aktivní používání Facebooku potvrdilo pouze 22 % mladých respondentů.

Mezi jejich nejčastější aktivity patří sledování příspěvků ostatních uživatelů, lajkování, chatování, postování atd. Jak již bylo řečeno, jejich dominantní aktivitou je sledování videoobsahu (85 %), televizi sleduje 69 %.

Další podrobnosti naleznete ve shrnutí zde, nebo přímo v původní studii (JAMES Study).

Redakce E-Bezpečí
(s využitím Swissinfo)


Zdroj:

Third of young Swiss targeted by cyber-grooming.
https://www.swissinfo.ch/eng/society/online-predators_third-of-young-swiss-targeted-by-cyber-grooming/44534354

JAMES Study
https://www.zhaw.ch/en/psychology/research/media-psychology/media-use/james/