fbpx

dezinformace_studie.pngDezinformace v online světě představují fenomén, který se v posledních letech v souvislosti se závažnými celosvětovými problémy (pandemie COVID19, migrace, vakcinace, volby apod.) rozšířil po celém světě. Dezinformace intenzivně provázely také aktuální pandemii onemocnění COVID19 a zasáhly do životů milionů lidí z celého světa. Proto jsme se rozhodli zjistit, jak dezinformace spojené s COVID19 zasáhly české uživatele sociálních sítí.

V naší studii mapujeme, které dezinformace spojené s COVID19 se intenzivně rozšiřovaly v České republice a dalších evropských zemích, na co byly zaměřeny a se kterými z nich se obyvatelé setkávali nejčastěji. Stejně tak sledujeme, jakým způsobem jsou dezinformace propojeny s kriminalitou a jaký dopad mají na fungování společnosti. 

Do studie se zapojilo celkem 941 aktivních uživatelů sociálních sítí (náhodný výběr), kterým jsme nabídli 35 zkreslených/nepravdivých informací spojených s pandemií COVID19, se kterými se v online prostředí setkali či mohli setkat. Zároveň jsme jim umožnili tuto paletu rozšířit o další možnosti - o dezinformace, na které narazili oni sami. Naším cílem nebylo společně s respondendy provádět fact-checking, ale spíše sledovat frekvenci a intenzitu dezinformací, se kterými se v online prostředí čeští uživatelé setkávají.

Studie je ke stažení zde (PDF), přečíst si ji můžete také přímo zde.