fbpx

mini parazitV reklamní síti serveru Novinky.cz (2. 1. 2019) se opět objevila podvodná reklama, jejímž cílem je vystrašit čtenáře a přimět je k nákupu zbytečného přípravku, který je zbaví fiktivního nebezpečí. Po podvodné reklamě Ling Fluent (zázračná výuka cizích jazyků), nefunkčních magických pyramidách a zázračných přípravcích na hubnutí tu opět po pár týdnech máme zázračný lék proti parazitům, kterými máme promořena naše těla.

 

paraziti novinky
 
Po kliknutí na reklamu s názvem Sedí v 83% z nás - Zkontrolovat, co vás ohrožuje, je čtenář přesměrován na podvodnou stránku Český lékařský blog. Ta obsahuje rozhovor s Janem Holubem, údajným specialistou na parazitické infekce, který vede laboratoř pro parazitické nemoci a je autorem 70 článků a esejů o molekulární parazitologii s 21letou praxí.
 
parazite holub
Při bližším zkoumání snadno odhalíme, že žádný parazitolog Jan Holub neexistuje. Díky reverznímu vyhledávání podle fotografie fiktivního lékaře velmi rychle zjistíme, že jde o fotografii z fotobanky, která je v textech o lékařství využívána poměrně často - lékař na fotografii pouze v různých jazykových mutací získává jiné jméno, např. v polské verzi podvodných stránek je jméno lékaře Piotr Paradowski, ve slovenské Miroslav Podmanický - existuje dokonce v několika různých podobách).
 
parazite fotobanka
 

Odkaz na fotografii lékaře "Holuba" ve fotobance Depositphotos.  

Samotné interview, které je s fiktivním parazitologem vedeno, je smyšlené, obsahuje nepravdivé a zavádějící informace, jejichž cílem je pouze a jednoduše vystrašit čtenáře. V textu např. najdeme informaci o tom, že “patříme do skupiny zemí s nejvyšší mírou parazitických infekcí”, přitom je to přesně naopak - Evropa patří k regionům s velmi malým výskytem nebezpečných parazitů (díky dodržování hygienických pravidel je nákaza většinou parazitů naprosto minimální). Detailní informace o tom, jak je to ve skutečnosti, najdete např. zde (Vesmír, Pravda o parazitech a jejich vymítačích), zde (Vitalia, Nehledejme za vším parazity) a samozřejmě také na stránkách Státního zdravotního ústavu. K problematice se velmi fundovaně vyjadřuje také skutečná expertka z Katedry parazitologie PřF UK.
 

Text je samozřejmě doplněn nechytnými fotografiemi různých orgánů napadených parazity. Nadpis první fotografie tvrdí, že jde o parazity v lidském žlučníku, není to však pravda. Jde o fotografii nemoci, která se jmenuje dirofilarióza a postihuje PSY. Orgán na fotografii je psí srdce - často se onemocnění říká červivost srdce (u psů). Nadpis dalšího obrázku tvrdí, že jde o obrázek parazitů způsobujících infarkt myokardu v lidském srdci - opět chyba, jde znovu o dirofilariózu a fotografii psího srdce.

 parazite srdce

V tomto duchu lze pokračovat dále - text obsahuje další nepravdivé informace, jejichž cílem je vystrašit čtenáře a nabídnout mu řešení - v našem případě "zázračný lék" s názvem Parasinea, který zaručeně všechny parazity zlikviduje.
 

Samozřejmě pod textem následují podvržené recenze neexistujících klientů (s fotografiemi, jmény a příjmeními), kteří si prostředek zakoupili. Hned u první fotografie “Anny Fabiánové” reverzní vyhledávání Google odhalí, že jde o podvrh - fotografii nalezneme na stovkách dalších webových stránek a pokaždé je u ní uvedeno jiné jméno a příjmení, chvíli jde o Elenu, chvíli Olgu, Sofii atd. Stejná situace se opakuje u všech recenzentů.

A nyní se zaměříme na samotný přípravek Parasinea, který je označován za spolehlivý lék proti parazitům. K tomu přípravku vydala varování Státní zemědělská a potravinářská inspekce:
  1. Webové stránky uvádějí, že nabízený produkt je léčivem, přičemž se jedná o potravinu (doplněk stravy).  
  2. Na webových stránkách chybí povinné informace o potravině, je zde uvedena celá řada zakázaných léčebných a zdravotních tvrzení v rozporu s právními předpisy.
  3. Celková prezentace může u spotřebitele vyvolávat strach a naznačuje, že nekonzumací tohoto doplňku stravy může být poškozeno zdraví různými druhy parazitů. Takový styl prezentace je zcela nepřípustný.
  4. Vzhledem k tomu, že subjekt spravující uvedenou internetovou doménu se nachází mimo území ČR (v Polsku), jsou aktivity českých dozorových orgánů vůči provozovateli těchto webových stránek velmi omezené.

O Parasinea informuje také server Hoax.sk, který upozorňuje na to, že se podvodná reklama pro změnu objevila na serveru www.cas.sk. Hoax.sk popisuje obdobnou situaci - podvodná reklama, odkaz na “lékařský blog”, na kterém nám “slovenský parazitolog Miroslav Podmanický” objasňuje, jak jsme zaplaveni smrtícími parazity a jak je nutné situaci řešit přípravkem Parasiena. Samozřejmostí je sleva, která v české i slovenské verzi činila 50 procent (zaplatíte 990 Kč).

Shrnutí: Jde o podvodnou reklamu zaměřenou na jediné - vystrašit čtenáře a donutit ho k nákupu doplňku stravy v ceně téměř 1000 Kč.

Pro E-Bezpečí, Kamil Kopecký