fbpx

mini fakenewsV posledních dnech se na nás ze všech stran valí samé negativní zprávy. Ve všech médiích je nám stále připomínáno počítadlo nakažených virem COVID-19 a v záplavě tiskovek, ohraných vyjádření a všemožných obav nám každá pozitivní zpráva zlepšuje náladu a posiluje optimismus. Zároveň však začínáme být méně kritičtí a každou šťastnou zprávu či novinku ihned vítáme s otevřenou náručí, aniž bychom si připustili možnost, že může jít o lež.

Před virem COVID-19 byla jedním z předních témat společnosti ekologie. Obavy z následků našeho působení na životní prostředí v posledních dnech zmírnily především pozitivní zprávy spojené právě s virem COVID-19. Médii prosvištěla zpráva, že satelitní pozorování zaznamenalo náhlé zlepšení kvality ovzduší nad Evropou díky opatřením, která byla zavedena v souvislosti s šířením nákazy. Pár dní na to se objevily další skvělé zprávy – do čistších Benátek, které již netrápí návaly turistů, se vracejí labutě, ryby a delfíni. Jak ale upozorňuje National Geographic, jde o falešné a nepřesné zprávy.

Pravdou je, že labutě a ryby se v kanálech malého italského ostrova Burano objevují pravidelně. Nejde tak o nic výjimečného, co by mělo přímou souvislost s momentální situací v Itálii. Navíc se ukázalo, že uživatelka Kaveri Ganapathy Ahuja, která jako první na Twitteru zveřejnila zprávu o labutích, původně převzala fotografie od jiného uživatele, konkrétně z Facebooku.

labute burano

Ahuja poté přiznala, že se fotografie rozhodla přidat do jednoho tweetu, aniž by si byla vědoma toho, že nejde o nic mimořádného. National Geographic dále upozorňuje, že záběry s delfíny ve skutečnosti nepocházejí z Benátek, ale z pobřeží Cagliari, hlavního města italského ostrova Sardinie.

To souvisí i s další zprávou, že v důsledku omezení lodní dopravy v centru Benátek se zlepšila kvalita vody. Jak ale zdůraznili odborníci v rozhovoru s ABC News, čirá voda nutně neznamená zlepšení její kvality. V tomto případě jde pravděpodobně o to, že sediment, obvykle rozvířen motorovými čluny, zůstává na dně kanálu, díky čemuž voda není tak kalná.

Možná vám neunikla ani úsměvná zpráva o stádu slonů, které rabovalo v čínské vesnici. Sloni během svého řádění prý vypili sud s pálenkou a opilí usnuli v polích. Tato zpráva se objevila např. na webu magazin.aktualne.cz a stejně jako z delfínů, i z téhle party slonů se na sociálních sítích stal virální hit. Jen na Twitteru příspěvky získaly statisíce retweets (sdílení). Znovu se však jednalo o falešnou zprávu, jak opět uvádí National Geographic s odkazem na web čínského zpravodajství. Přestože stádo opravdu prošlo vesnicí v provincii Jün-nan, nejednalo se o slony z fotografie a jde tak o smyšlený příběh. Nikdo však nepřišel na to, odkud tyto snímky pochází.

sloni cina

Pro E-Bezpečí
Lukáš Kubala

Zdroje:

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3063862-diky-opatrenim-proti-sireni-viru-je-v-italii-cistsi-ovzdusi-ukazaly-satelity

https://rychlofky.cz/2020/03/21/vraci-se-skutecne-zvirata-do-mest-vlivem-koronaviroveho-vylidneni-fakenews/

https://www.nationalgeographic.com/animals/2020/03/coronavirus-pandemic-fake-animal-viral-social-media-posts/?fbclid=IwAR1Zz2bPtLFsbVyRbamVATQrFYR8tceSUVodrbGiIRgo_DwwZp_iUqGDLaI

https://abcnews.go.com/International/venice-canals-clear-fish-coronavirus-halts-tourism-city/story?id=69662690