fbpx
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

mini_clonedprofile.jpgMožná se i vám stalo, že vás někdo z okruhu vašich známých či přátel na sociálních sítích požádal o přátelství a vy jste později zjistili, že ho již v přátelích máte, a to dokonce dvakrát. To může být signál, že došlo k naklonování profilu - někdo zkopíroval profil vašeho známého a využil k tomu informace a fotografie z veřejné části jeho profilu. A pod tímto profilem se pokusil zařadit se mezi vaše přátele. Může to být varovný signál toho, že něco není v pořádku.

Klonované profily se využívají pro nejrůznější formy podvodů - jakmile si klonovaný profil přidáme mezi naše přátele, umožníme mu přístup k dalším informacím, které jsou určeny právě jen pro okruh našich přátel a ne pro veřejnost, odhalíme mu více z našeho soukromí, ale také informace o tom, koho v přátelích máme. Velmi často si také neověřujeme, zda jde skutečně o osobu, za kterou se daný uživatel vydává, a automaticky jeho žádost schválíme. A protože si myslíme, že jde skutečně o našeho známého, jsme ochotni mu pomoci v různých situacích - půjčit peníze, provést platební transakci, pomoci mu s odblokováním jeho účtu, autorizovat platbu mobilním telefonem apod. Proto se také s klonovanými profily pojí řada podvodů, které jsme vám podrobně odhalili v našem youtube cyklu Prevíti na síti.

Samozřejmě klonovaný profil může patřit skutečně vašemu příteli i známému, proto bychom si vždy měli ověřit, zda skutečně komunikujeme s člověkem, kterého známe - např. se ho zeptat na nějakou důvěrnou informaci, vyzkoušet ho pomocí otázky, na kterou zná odpověď pouze on, poslat mu SMS či zatelefonovat apod.

Pro E-Bezpečí, Kamil Kopecký