fbpx

mini financeV online prostředí se před několika lety objevil zbrusu nový fenomén, který se dá popsat jednoduše finančním otroctvím. V podstatě jde o sexuální úchylku, která se týká dobře zajištěných submisivních mužů, kteří mají dobré postavení v práci, ale kteří mají také nutkání být (alespoň částečně) kontrolováni někým jiným, zpravidla někým nedostupným. V českém prostředí je tato úchylka poměrně raritní, podstatně více je zmapována např. ve Velké Británii, USA či Kanadě. S případy finančního otroctví jsme se nově setkali také v naší poradně.

Základní princip je jednoduchý - bohatý muž (finanční otrok) zašle vyhlédnuté dívce (domině) peníze, ze kterých mu část vrátí zpět (dle svého uvážení) a část si nechá a může utratit, za co chce. Finanční otroci chtějí být svými dominami kontrolováni, ovládáni, chtějí, aby nad nimi a jejich financemi měla mladá atraktivní a v podstatě nedostupná žena moc. Žena pak život svého otroka ovládá, podle jeho chování ho trestá či odměňuje (posílá více či méně financí). Dívky své služby finančním otrokům nabízejí například prostřednictvím různých specializovaných webových stránek či diskusních skupin.

Na konci července naše poradna zachytila následující případ: Dobrý den, před pár dny jsem si založila internetovou seznamku. Napsal mi tam muž, který se mi svěřil, že má rád finanční otroctví. Psal, že je podnikatel, chvíli žil i v Americe, kde to s nějakými dívkami praktikoval a teď si našel i pár dívek v Česku, ale pořád hledá dál. Vše, co psal znělo věrohodně. Jelikož jsem v blbé finanční situaci, nakonec jsem na to přistoupila. Šlo o to, že jsem mu měla nadávat a nakonec poslat nějaké fotky. Nejedná se o nic intimního, pouze selfie s papírem a na něm požadované nápisy. Výměnou za fotografie mi pak nabízel finance…

Přestože se tato nabídka může zdát lukrativní a v řadě případů také skutečně je, i tato situace se může snadno zvrhnout ve vydírání a z “otroka” se může stát velmi rychle vyděrač. Proto je třeba promyslet, jaké osobní údaje našemu “sponzorovi” poskytneme a zda je pak nepůjde zneužít proti nám. Nemusí jít pouze o intimní fotografie, ale cokoli ponižujícího - třeba s nápisem, ve kterému otrokovi nadáváme, aby nám pak za trest platil. V našem případě finanční otrok přešel k nátlaku a začal požadovat od ženy finance. Pokud by pak nevyhověla, vyhrožoval a vydíral ženu tím, že zveřejnění její fota s nevhodnými nápisy (vulgarismy), kterými mu žena dávala příkazy. Nešlo o nic intimního, ale jednoduše o urážky, výhrůžky, to, co “otrok” požadoval. I tyto materiály však lze zneužít a mohou být pro nás ponižující.

Přestože může být finanční otroctví lukrativní, mohou v rámci něj vzniknout kompromitující materiály, které vám mohou v budoucnu ublížit. Přestože následky zneužití těchto materiálů pravděpodobně nebudou tak velké, jako u zneužití intimních materiálů, mohou být citelné, kompromitující, poškozující pověst. Proto si vždy rozmysleme, co a komu v online světě posíláme...

Pro E-Bezpečí, 
Kamil Kopecký
Univerzita Palackého v Olomouci



Zdroj obrázku: PNGTree.com