fbpx

mini_detskao2Ve středu 4. května proběhla v aule Pedagogické fakulty Univerzity Palackého pro děti ve věku 8-12 let v rámci programu Dětské univerzity UP interaktivní přednáška s blokem workshopů zaměřených na bezpečnější využívání internetu a mobilních technologií. Přednášku zrealizoval tým projektu E-Bezpečí ve spolupráci se společností O2 Czech Republic a Policií ČR.

Cílem našich aktivit je naučit děti v co nejnižším věku využívat internet a mobilní telefony co nejbezpečněji,“ uvádí Kamil Kopecký, vedoucí projektu E-Bezpečí. Zároveň dodává: „Proto se děti snažíme naučit, jak si správně zabezpečit svůj počítač, jak si nastavit soukromí v rámci profilu na sociální síti, jak si vytvořit bezpečné heslo, případně jak si ověřit identitu uživatelů, se kterými děti komunikují.

Na pěti stanovištích se děti např. učí rozpoznávat falešné profily, hledat vodítka, která vedou k odhalení podvodného jednání, naučit se rozpoznávat rizikové komunikační vzorce v komunikaci s online uživateli, naučit se správně reagovat na manipulativní způsoby komunikace apod. Nově se děti učí také o rizicích, která jsou spojena s fenoménem tzv. youtuberů.

Ačkoli by děti měly sociální sítě využívat až od věkové hranice 13 let, většina z nich využívá některou ze sociálních sítí v podstatně nižším věku. Jak ukazují výsledky našeho výzkumu České děti a Facebook 2015 – pro prostředí sociálních sítí vstupují již ve věku 10 let (někdy i dříve),“ doplňuje Kopecký.

Podle výsledků výše uvedeného výzkumu téměř 40 procent dětí nezná všechny své facebookové přátele, které má přiřazeny ke svému profilu. Tito přátelé pak vidí velké množství informací, které jsou veřejnosti utajeny a které by mělo dítě sdílet pouze s přáteli či kamarády, které znají z reálného světa. Bohužel, děti se často stávají „sběrači přátel“ a soupeří o to, kdo bude mít virtuálních přátel co nejvíce…

„Online přátelství je fenomén, se kterým je třeba děti seznamovat co nejdříve,“ uvádí k tématu René Szotkowski, lektor projektu E-Bezpečí. „Proto učíme děti, jak si ověřit, s kým skutečně komunikujeme, jaké informace můžeme neznámému člověku poskytnout a jaké informace nesmíme nikdy s neznámými internetovými kamarády sdílet. Upozorňujeme zejména na rizikové sdílení fotografií a také intimních materiálů, které lze snadno využít k vydírání či vyhrožování dítěti.

Bezpečné využívání internetu a mobilních telefonů u dětí je jedním z dlouhodobých záměrů také společnosti O2, generálního partnera projektu E-Bezpečí. „V dnešní době je u dětí důležité, jakým způsobem a v jakém věku s mobilními telefony a notebooky pracují.  Průzkum zadaný společností O2 ukázal, že si třetina lidí myslí, že by děti měly mít vlastní mobilní telefon už při nástupu do první třídy. Rodiče pořizují svým dětem mobilní telefon v dobré víře, aby je měli pod kontrolou, měli by se také ale více zajímat o to, co s ním tropí o přestávce nebo mimo školu,“ uvádí Jan Piskáček, manažer pro externí komunikaci O2 Czech Republic.

Mezi další důležitá témata, na která se přednáška zaměřila, patřila problematika majetkové kriminality, která je propojena s virtuálním světem. Řada dětí totiž sdílí s veřejností informace o tom, jak je jejich domácnost vybavena, kolik má členů, kdy odjíždí rodina na dovolenou, kdy je byt či dům prázdný apod. Tyto informace je pak možné využít k páchání majetkové trestné činnosti – lze říci, že jsou pomyslnou „pozvánkou“ pro pachatele.

Na realizace akce spolupracovali rovněž policisté z oddělení informační kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje, kteří se zaměřují na vyšetřování případů spojených právě se zneužíváním internetových služeb. Ti dětem vysvětlili, jakým způsobem vyšetřování probíhá, jak je důležité schovávat si veškeré důkazy o komunikaci, jak zajistit, abychom v prostředí internetu byli v co největším bezpečí.

Policisté si uvědomují možná rizika, která s sebou přináší internet a využívání sociálních sítí zvláště pro děti a mládež. Tuto problematiku velmi ostražitě sledujeme a to nejen po linii vývoje trestné činnosti, ale také v oblasti prevence. V této souvislosti jsme panteři mnoha projektů zaměřených na preventivní aktivitu spojenou s prevencí v oblasti bezpečného využívání internetu dětmi a dospívající mládeži. Jedná se o velmi rizikovou skupinu, která je snadno ovlivnitelná. Nebezpečné jevy související s využíváním internetu mohou z neznalosti právě u této věkové kategorie přerůst do obtížně řešitelných situací. Proto je velmi důležité s dětmi a dospívajícími v tomto duchu pracovat,“ uvádí por. Marie Štrbáková, tisková mluvčí Policie ČR.

 

Kontakty:

Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D.
Centrum PRVoK / E-Bezpečí
Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci
Žižkovo nám. 5, Olomouc, 77140

+420 777 146 808
kamil.kopecky@upol.cz