fbpx

mini csobUniverzita Palackého v Olomouci (UP) se podílela na vzniku nového desetidílného podcastového seriálu Tvoje cesta #onlinem skupiny ČSOB, který se věnuje  klíčovým tématům spojeným s online prostředím a prevencí rizikového chování. Podcasty obsahují celou řadu důležitých informací, rad a doporučení, které mohou děti a jejich rodiče využít pro zvýšení své bezpečnosti.

 

Digitální  gramotnost a kyberbezpečnost získávají stále více na významu vzhledem ke stoupajícímu počtu útoků na děti. V mnoha případech se jedná o narušení soukromí, kyberšikanu nebo phishing. Seriál Tvoje cesta #onlinem se prostřednictvím oslovených odborníků zaměřuje na to, jak takovým útokům předcházet a ubránit se jim.

Tvůrci pořadu oslovili vysokoškolského pedagoga Kamila Kopeckého z projektu E- Bezpečí na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, který se zaměřuje na vzdělávání, ale také pomoc dětem i dospělým, kteří se ocitnou v některé z problematických situací spojených s internetem.

„V online světě trávíme velkou část svého života, poskytuje nám zábavu i poučení, prostor pro seberealizaci, nabízí nám řadu komunikačních možností, pro mnohé z nás je také významným zdrojem obživy. Zásadní však je využívat jeho možností bezpečným způsobem. Děti se v online prostředí pohybují od útlého věku, proto je také nutné s nimi od útlého věku tato témata řešit - ať již prostřednictvím rodičů, učitelů či různých organizací,“ řekl Kamil Kopecký. Doplnil, že ročně je kontaktuje přibližně až 400 klientů v nouzi, z nichž zhruba polovinu tvoří děti. Ty potřebují pomoc s řadou problémů, ke kterým patří především kyberšikana, zneužití jejich vlastních intimních materiálů v online prostředí, vyhrožování a vydírání, komunikace s neznámými lidmi, ale také např. podvody, jejichž terčem se děti stále více stávají.

Seriál je složen z témat, která rezonují dětským online světem

Podcasty se zaměřují na bezpečné používání sociálních sítí, sdílení osobních dat nebo na práci s hesly. Tématem jsou i bezpečné nákupy na internetu, oblast autorských práv i to, jak se bránit, když nám na internetu někdo ubližuje. Pořad je primárně určen pro děti ve věku 10 až 15 let, ale zajímavý bude určitě i pro rodiče a vyučující. Všech 10 epizod moderuje student UP Lukáš Mada, který si povídá s dětskými účinkujícími.

„Naše skupina ČSOB se dlouhodobě zaměřuje na oblast finanční a digitální gramotnosti. Máme vyškolené kolegy, kteří pravidelně navštěvují základní a střední školy a přednášejí o tématech spojených s financemi. Stále více se zaměřujeme také na téma kyberbezpečnosti, které vnímáme jako velice aktuální právě i pro děti. Náš nový seriál si dává za cíl představit prostřednictvím jednotlivých dílů potenciální hrozby, ale také prevenci jednotlivých krizových oblastí,“ vysvětlila Jitka Hajičová, která vede projekt finanční a digitální vzdělávání ČSOB pro školy.

V jednotlivých dílech vystupují další odborníci, a to Pavel Schweiner, vrchní komisař oddělení kybernetické kriminality Policie ČR a Lenka Brynychová z ČSOB, expertka na digitální bezpečnost v rámci projektu Finanční a digitální vzdělávání ČSOB pro školy. Na tvorbě seriálu se podílela také Česká asociace science center a planetárií (ČASC).

„Jsem velmi ráda, že se nám podařilo vytvořit seriál podcastů Tvoje cesta on-linem. Bylo příjemné potkat se při tvorbě s odborníky, kteří se problematikou digitální gramotnosti a kyberbezpečnosti zabývají a sledovat, jak velmi otevřeně a vstřícně si o jejich záludnostech povídali s těmi, kterým je určena především – s mladými studenty. Byla to fajn spolupráce a zajímavá zkušenost jak pro nás, kteří jsme realizaci zprostředkovali, tak jistě i pro studenty, kteří se do natáčení velmi aktivně zapojili, “ doplnila Ivana Češková, ředitelka ČASC.

Seriál Tvoje cesta #onlinem je k dispozici ke stažení na stránkách finančního vzdělávání ČSOB www.csob.cz/tvojecestaonlinem a na platformách Spotify, Podcasty Google, Apple Podcast a Spreaker.

Kontaktní osoba:

Martina Vysloužilová | vedoucí komunikace
Centrum popularizace PřF | Pevnost poznání
Univerzita Palackého v Olomouci
E: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. | M: 603 359 126