fbpx

V Edici CZ.NIC vychází další knižní novinka – Jak na Internet – Bezpečně. Kniha volně navazuje na osvětový seriál Jak na Internet a na stejnojmenný komiks. Na textech se podílel kolektiv autorů v čele se scenáristou Jiřím Vaňkem, kresby vznikly pod rukou Anety Biskupové, kreslířky sdružení CZ.NIC. Ve dvanácti příbězích mají fanoušci komiksové tvorby možnost nahlédnout na bezpečnost ve světě Internetu z více úhlů pohledů. Kniha byla vydána v rámci projektu Safer Internet, který je spolufinancován Nástrojem Evropské unie pro propojení Evropy. Kniha ve formátu PDF je volně ke stažení na https://knihy.nic.cz, v tištěné formě pak ke koupi u většiny knihkupců.

Na sto stránkách se odehrává dvanáct příběhů, ve kterých se kreslení hrdinové potýkají s nástrahami informační dálnice. Naučí se chránit nejen samotný počítač, ale také šifrovat celou komunikaci. Musí se poprat se šířícím se extremismem a nelegálním obsahem na Internetu. Musí zapojit zdravý rozum, aby posoudili relevantnost zveřejněných informací. Nebo se snaží bojovat se závislostí na Internetu. V neposlední řadě se také pokouší zabránit tomu, aby se stali obětí kybergroomingu.

„Díky neustále se rozšiřujícím hrozbám, kterým musí veřejnost na Internetu čelit, se do tvorby volného pokračování komiksu s podtitulem Bezpečně zapojil i projekt Safer Internet, jehož hlavním úkolem je šířit povědomí o bezpečnějším využívání této celosvětové sítě. Toto spojení dalo vzniknout ucelené publikaci, která se nenucenou formou snaží vysvětlit, jak nepřijít k úhoně plynoucí z nezodpovědného chování na Internetu, a to nejen dětí, ale i dospělých.“ komentuje vznik knihy Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.