fbpx

mini_vedaStejně jako v loňském roce se i letos projekt E-Bezpečí Pedagogické fakulty UP aktivně zapojil do největší akce popularizující vědu na Moravě - Veletrhu vědy a výzkumu Univerzity Palackého v Olomouci. Ten proběhl v průběhu pátku 19. a soboty 20. června 2015 v prostoru nově otevřené Pevnosti poznání. 

Veletrh v průběhu víkendu navštívilo více než 5000 návštěvníků - zejména dětí a jejich rodičů. Celkem 77 stánků seznámilo návštěvníky s nejrůznějšími vědními obory a disciplínami. 

"Návštěvníci našeho stánku si mohli vyzkoušet řadu úkolů spojených s bezpečným využíváním internetových služeb - např. zkusit rozpoznat falešný profil, identifikovat sexuálního abuzéra, poprat se s autorským právem, vyzkoušet si zabezpečení svého profilu či sestavit bezpečné heslo," uvádí Kamil Kopecký, vedoucí projektu E-Bezpečí. Zároveň dodáva: "Letos jsme nově do aktivt zařadili možnost vyzkoušet si brýle pro 3D virtuální realitu Oculus Rift a Google Cardboard, o které byl na stánku velký zájem."

ebezpeci_veletrh_2015_decka

Přímý kontakt s cílovou skupinou - rodiči, dětmi - má na rozdíl od různých typů mediálních kampaní - skutečný a prokazatelný dopad. Rodiče se projektovému týmu přímo na výstavní ploše svěřovali s nejrůznějšími problémy spojenými např. s Facebookem a jeho rizikovým používám, děti se podělily o zkušenosti s kyberšikanou a různými formami verbální agrese na internetu, které zažily na vlastní kůži. 

"Projekt E-Bezpečí se snaží dlouhobě propagovat zejména edukaci a prevenci, která probíhá tváří v tvář. Rodiče i děti potřebují své problémy prodiskutovat, probrat různé alternativy řešení svých problémů. A to lze nejlépe provést právě v rámci osobního kontaktu, např. v rámci popularizační akce, kterou tento veletrh je," uvádí René Szotkowski, senior lektor projektu E-Bezpečí. 

ebezpeci_veletrh_2015_decka3

(Zleva: Kamil Kopecký a René Szotkowski předvádějí Oculus Rift)

ebezpeci_veletrh_2015_team

(Stánek E-Bezpečí - Zleva: Iveta Komárková, Barbora Zeldová, Klára Mikulcová, Veronika Trojková, Martin Moucha, Veronika Ševelová, Miriam Kludková, Kamil Kopecký, René Szotkowski)

Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci dlouhodobě usiluje o kvalitní vzdělávání budoucích pedagogů, a to nejenom prostřednictvím projektu E-Bezpečí, ale také dalších projektů popularizujících badatelsky orientovanou výuku, rozvíjejících podnikatelské dovednosti dětí, podporujících pozitivní využívání technologií apod. 

Děkujeme všem, kteří se na úspěchu Veletrhu UP podíleli a kteří podpořili popularizaci vědy a pozitivně tak ovlivnili a dále ovlivňují budoucí generace.

Aktivity proběhly v rámci udržitelnosti projektu E-SYNERGIE - vědeckovýzkumná síť pro rizika elektronické komunikace (CZ.1.07/2.4.00/17.0062).

 

Redakce E-Bezpečí