fbpx

eb_bilancuje

V průběhu října a listopadu měl náš tým plné ruce práce. Vzdělávací akce, konferenční aktivity, vývoj speciálních aplikací, příprava popularizačních indoorových a outdoorových aktivit, nové projekty. V dnešním článku vám shrneme to nejpodstatnější, co se v průběhu podzimních měsíců našemu týmu doposud podařilo zrealizovat.

 

Začátek října byl spojen zejména se spuštěním třetího ročníku projektu Web Rangers, prostřednictvím kterého náš tým ve spolupráci s Google.cz připravil pro žáky 2. stupne ZŠ speciální vzdělávací MOOC akademii. Registrace do nového ročníku Web Rangers je stále ještě otevřena - využijte této možnosti!

V průběhu října rovněž náš tým (díky finanční podpoře firmy Seznam.cz a Nadace Vodafone) zrealizoval sérii vzdělávacích akci pro seniory. Mezi probíraná témata patřily otázky bezpečného nakupování v prostředí internetu, ověřování pravdivosti informací na internetu, ochrana osobních údajů apod.

15. a 16. října proběhla v Jihlavě konference Řešení elektronického násilí a kyberkriminality, které se zúčastnil také zástupce projektu E-Bezpečí - vyšetřovatel kpt. Pavel Schweiner. Ten prezentoval před publikem výzkum České děti a Facebook 2015 a vysvětlil přítomným rizika, která jsou s využíváním Facebooku zejména malými dětmi spojena.

konference_jihlava

(konference Řešení elektronického násilí a kyberkriminality)

Projekt E-Bezpečí se rovněž zaměřil na vzdělávání studentů PdF UP - budoucích učitelů a vychovatelů. Proto v říjnu uspořádal v rámci projektu Propojení teoretické a praktické přípravy budoucích pedagogických pracovníků na UP sérii přednášek o kyberšikaně, kybergroomingu a rizicích využívání sociálních sítí. Přednášky proběhly pod supervizií dr. Kopeckého a dr. Szotkowského z týmu E-Bezpečí a policistů z oddělení informační kriminality KŘPOL.

vlasta_aula

(přednášky pro studenty)

4. listopadu proběhla v aule Pedagogické fakulty UP již tradiční Dětská univerzita s E-Bezpečím, která se zaměřila na prevenci dětí prvního stupně ZŠ. Výcvikem projektu E-Bezpečí prošlo více než 90 dětí, které se seznámily prostřednictvím interaktivních aktivit s riziky spojenými se sdílením osobních údajů na internetu, s problematikou rozpoznávání falešných profilů, s tvorbou bezpečných hesel apod. 

detska2015_tym

(Dětská univerzita 2015)

5. listopadu zrealizoval lektorský tým projektu E-Bezpečí v Americkém centru v Praze výcvikovou akci pro pracovníky Linky bezpečí. Řeč byla zejména o rizikovém chování v prostředí sociálních sítí a o specifických formách útoků na dětské i dospělé uživatele těchto virtuálních prostředí. Mezi ústřední patřila zejména technická a interpersonální rizika spojená s využívání Facebooku, ale také dalších sociálních sítí (Ask.fm, služby Viber apod.).

americke_centrum_obama

(vzdělávací akce se zúčastnil i Barrack Obama, i když byl trochu prkenný)

V průběhu října a listopadu jsme rovněž zrealizovali více než 20 vzdělávacích akcí pro děti, rodiče a také seniory. V našich aktivitách budeme dále pokračovat v listopadu a prosinci.

Redakce E-Bezpečí