fbpx

❗️ Roste počet podvodů, které jsou zaměřeny na prodávající, kteří nabízejí své zboží na různých inzertních portálech na internetu (online bazary apod.).

👉 Podvodníci používají jednoduchý trik: Nejříve vám napíší, že vaše zboží chtějí koupit a že ho zaplatí. Chtějí ale, abyste zboží pojistili, protože je např. chtějí poslal kurýrem, který ale požaduje povinné zaplacení pojistky. Zároveň vám pošlou odkaz na stránky, přes které máte poplatek uhradit.

👉 Tyto stránky požadují, abyste např. k uhrazení poplatku využili svou vlastní platební kartu, a samozřejmě požadují, abyste vyplnili všechny údaje ke kartě - číslo karty, jméno vlastníka, dobu platnosti a CVC kód. ☠️ Stránky jsou ale podvodné a slouží čistě k tomu, aby se podvodníci dostali k informacím o vaší kartě. Jakmile tyto informace mají, mohou z vašeho účtu vybírat peníze.

❗️ Nikdy tyto detailní informace o kartě nedávejte kupujícímu ani je nezadávejte na různé stránky, které vám posílá! Jde o podvod (phishing). Kupujícímu dejte pouze číslo vašeho účtu, nic jiného nepotřebuje. Jakmile vám na účet dorazí peníze (celá částka), poté odešlete zboží.

✔️ Buďte v bezpečí a nenechte se nachytat! 

Kamil Kopecký, E-Bezpečí