fbpx
Podpořte E-Bezpečí v aplikaci Pomáhej pohybem
25. 03. 2024

Chtěli byste podpořit naše aktivity? Máte možnost prostřednictvím aplikace Pomáhej pohybem (Nadace ČEZ). Je to jednoduché: 1. Nainstalujte aplikaci...

Číst dál...

Akt o umělé inteligenci ke stažení
17. 03. 2024

Akt o umělé inteligenci (pravidla, schválená na úrovni Evropy) si můžete v češtině stáhnout zde.

Číst dál...

New website
08. 03. 2024

The Centre for the Prevention of Risky Virtual Communication has a new website in English.

Číst dál...


Home Projekt Fake news Články o dezinformacích a konspiracích Dezinformace a konspirace spojené s královnou Alžbětou II. a jejím úmrtím

Přečteno jinde










































Podpořte nás

Podpořte naše aktivity a pomozte dětem a dospělým v nouzi. Již 15 let pomáháme dětem a dospělým řešit jejich problémy na internetu. Zapojte se i vy! Každá pomoc se počítá! Stačí kliknout na tlačítko DONATE.

Přihlásit odběr novinek


mini_alzbeta2.jpg8. září 2022 zemřela ve věku 96 let britská královna Alžběta II. Bezprostředně po jejím úmrtí zaplavily média zprávy informující o jejím životě, o jejích úspěších a dlouhém období panování. Současně s nimi se však okamžitě objevily konspirace a dezinformace, které jsou s touto významnou panovnicí spojeny. V dnešním textu si představíme alespoň ty nejznámější z nich.

 

A. Alžběta II byla ve skutečnosti reptiliánka

Jedna z bizarních konspiračních teorií tvrdí, že královna Alžběta II nebyla ve skutečnosti člověk, ale reptiliánka. Pro ty, kteří se neorientují v konspiračních teoriích – reptiliáni jsou (fiktivní) bytosti ještěřího vzhledu, které po miliony let žijí v podzemních městech v hlubinách Země (podle jiných teorií pak např. přicházejí z jiných realit či planet). Reptiliáni pomocí kříženců ještěří a lidské rasy (případně ještěrů převlečených za lidi) ovládají světový řád, kontrolují média, vlády, armády, bankovní sektor apod. Ke slavným křížencům lidské a ještěří rasy podle konspirátorů patřil např. George Washington, George W. Bush a právě Alžběta II.

Den po jejím úmrtí se na TikToku a Facebooku objevila videa (viz např. toto), která kromě odkazu na údajný „ještěří původ“ britské panovnice upozorňovala např. na její údajnou smlouvu s ďáblem, která vypršela, protože datum jejího úmrtí 8/9/2022 (96 let) obsahuje tři šestky (666), což je satanovo číslo.

alzbeta1.png

Zdroj: Facebook (profil Trinity Gibbs)

B. Královna Alžběta II byla součástí „deep state“

Podle řady konspirátorů byla zesnulá královna zapojena do tajného spolku satanistických pedofilů, kteří řídí mezinárodní obchod s dětmi a kteří se snažili sesadit bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Členové toho tajného hnutí (např. Hillary Clinton, Barack Obama, George Soros, Tom Hanks, papež František, Bill Gates) jsou také představiteli tzv. deep state („hluboký stát“, spiknutí elit), který ovládá USA. Toto tajné hnutí podle konspirátorů znásilňuje malé děti, prodává je do otroctví, případně je rovnou vraždí. Před vraždou je pak velmi důležité umírající děti co nejvíce vyděsit, aby se do jejich krve vyplavila látka zvaná adrenochrom.  Tuto krev pak příslušníci tohoto hnutí (včetně královny) pijí. Důkazy byly prý nalezeny na videu, které zachycovalo Hillary Clintonovou a další členy „deep state“, kteří znásilňovali a zohavovali mladou dívku, které odřezali obličej a pili její krev při satanistické rituální oběti. Clintonová prý také zabila několik policistů, kteří její vraždy odhalili. O tom všem informují konspirační teorie, které se označují jako QAnon.

Konspirační teoretici také pracují se symbolikou data úmrtí královny, ovšem jiným způsobem než reptiliáni – součet číslic dne a měsíce úmrtí královny Alžběty II. dává dohromady číslo 17 a písmeno q je 17. písmenem v abecedě. To má být důkaz toho, že za úmrtím královny stojí QAnon, který odtajnil veřejnosti skutečnou pravdu – královna je podle QAnon mrtva již dlouhou dobu, tato informace byla však utajena a teprve nyní se podařilo tzv. „bílým kloboukům“ (což jsou „hrdinové odhalující pravdu“) informace odtajnit a zveřejnit.

Úmrtí královny pak příznivci QAnon komentovali na sociálních sítích takto: Ať se smaží v pekle na věčné časy. Radujme se! Ta zlá čarodějnice je mrtvá. Byla to „královna ještěrka – lizard queen“.

Zprávy o údajném zapojení královny do hnutí „deep state“ a „reptiliánů“ samozřejmě pronikly i do českého prostředí a žijí si svým životem. Proto k tématu najdeme mnoho konspiračních a dezinformačních webů, které tyto informace sdílejí v češtině. Tyto weby nejsou nijak blokovány, takže se i čeští čtenáři dozvídají utajovanou pravdu o tom, jak zvrhlé elity vraždí děti a pijí jejich krev. A jejich čtenáři poté informace sdílejí v prostředí sociálních sítí.

alzbeta2.png

Zdroj: Facebook (Ústav pro studium internetových idyotů)

C. Královna Alžběta II. zemřela kvůli vakcíně proti Covid-19

Další dezinformační zprávy se objevily po úmrtí královny na Twitteru. Podle profilu Republican 4 Life zemřela královna proto, že byla naočkována vakcínou proti Covid-19, s odkazem na to, že očkovaní mRNA vakcínami zemřou v průběhu 2-5 let. Žádná z těchto informací však není potvrzena ani královskou rodinou, ani lékaři, kteří královnu ošetřovali (Zdroj 1, Zdroj 1). 

alzbeta3.png

Zdroj: Twitter (Republican 4 Life)

D. Královna Alžběta II. před svou smrtí zakázala Donaldu Trumpovi zúčastnit se jejího pohřbu

Sociální sítí TikTok se po úmrtí královny rozšířilo video o tom, že královna Alžběta II. před svou smrtí zakázala Donaldu Trumpovi, aby se zúčastnil jejího pohřbu. Video k dnešnímu dni získalo více než 6000 přesdílení a 117000 „srdíček“. Není to však pravda, Donald Trump se pohřbu sice nezúčastní, ale proto, že počet hostů na pohřbu je striktně omezen – podle oficiálních dokumentů jsou na pohřeb pozvány současné hlavy států a jejich partneři, což se na Donalda Trumpa jako exprezidenta nevztahuje.

E. Všudepřítomná symbolika čísel

Konspirace a dezinformace, které jsou spojeny s úmrtím královny Alžběty II, velmi často pracují se symbolikou čísel – vzájemné kombinace číslic/čísel data úmrtí britské královny mají podle konspirátorů skryté významy a náhoda neexistuje, vše se děje s jistým záměrem. Jak jsme si demonstrovali výše, konspirátorům se daří např. odvodit z data úmrtí údajný satanismus (číslo 666), napojení na konspirace QAnon, podle nových konspirací je datum úmrtí dokonce propojeno s útokem na Světové obchodní centrum v 11. 9. 2001 a zároveň pademií Covid-19. Královna totiž zemřela 911 dnů poté, co Světová zdravotnická organizace oznámila existenci globální pandemie Covid-19, 9/11 rovněž proběhl teroristický útok na Twin Towers. (Zdroj)

alzbeta4.png

 Zdroj: Facebook (Frequencyoflove)

Žádná fakta, mnoho různých šílených tvrzení

Jak už to u konspiračních teorií bývá – pro nic, co bylo výše uvedeno, neexistují žádné hmatatelné důkazy. To je prý dáno tím, že „světové elity“ umí velmi dobře a rychle odstraňovat stopy po svém zrůdném chování a likvidovat důkazy, případně se důkladné cenzury informací dopouští provozovatelé internetových služeb. Ale… co když je skutečnost daleko jednodušší?

1. Mnoho konspiračních a dezinformačních teorií vzniká cíleně, na objednávku.
Jejich cílem je např. dehonestovat politické oponenty a získat voliče pro protistranu (např. republikány), což lze demonstrovat na příkladu konspirací QAnon. Samostatnou kapitolou jsou pak dezinformace, které jsou součástí propagandy cizí velmoci (typicky Rusko).

2. Mnoho konspirátorů a dezinformátorů tvoří a šíří dezinformace, protože na nich vydělávají
- ať již díky návštěvnosti svých webů nebo díky důvěřivosti svých čtenářů, kteří jsou ochotni přispět „na odhalování pravdy“ nemalými finančními prostředky. Je to skvělá marketingová taktika – čím větší nesmysl a šílenost, tím více potenciálních čtenářů osloví.

3. Nesmíme zapomenout také na ty, kteří skutečně konspiracím věří a jsou přesvědčeni, že jejich šířením páchají dobro a pomáhají odhalovat dobře utajenou pravdu. Samozřejmě se můžeme obrnit trpělivostí, poskytnout jim relevantní zdroje informací a trpělivě vysvětlovat, je však třeba počítat i s tím, že existuje velké množství příznivců konspirací, které vědou podložená fakta nepřesvědčí. U konspirací totiž platí: Není to sice pravda, ale mohla by být. A mýlit se přece může každý.

Pro E-Bezpečí, Kamil Kopecký
Univerzita Palackého v Olomouci

Zdroje:

QAnon. Wikipedia. https://cs.wikipedia.org/wiki/QAnon

Žabka, J. Konspirátoři mají svou verzi úmrtí Alžběty: Po smrti ještěří královny prý přichází věk Slovanů. Hlídací pes. https://hlidacipes.org/konspiratori-maji-svou-verzi-umrti-alzbety-po-smrti-jesteri-kralovny-pry-prichazi-vek-slovanu/

Doležal, J. X. Čemu lidé věří? 10 nejpodivnějších konspiračních teorií. Reflex. https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/43928/cemu-lide-veri-10-nejpodivnejsich-konspiracnich-teorii.html

O´Rourke, C. Reptilian cospiracy theory continues after queen’s death. PolitiFact. https://www.politifact.com/factchecks/2022/sep/12/facebook-posts/reptilian-conspiracy-theory-continues-after-queens/

Kabrhelová, L. Víře lidí v konspirační teorie nahrává politická a ekonomická nejistota, upozorňuje antropoložka. iRozhlas. https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/konspiracni-hnuti-qanon-je-za-nim-politicky-extremni-prostredi-k-sireni-pomohl-i_2101130600_bar

Settles, G. PolitiFact. Queen Elizabeth’s passing is not part of a conspiracy. https://www.politifact.com/factchecks/2022/sep/09/facebook-posts/queen-elizabeths-passing-not-part-conspiracy/

Naugahton, P. QAnon Wackos Celebrate Death of ‘Evil Witch’ Queen Elizabeth. The Daily Beast. https://www.thedailybeast.com/qanon-wackos-celebrate-death-of-evil-witch-queen-elizabeth

Gilbert, D. Marjorie Taylor Greene Believes in Frazzledrip, QAnon’s Wildest Conspiracy Theory. Vice.com https://www.vice.com/en/article/y3gedm/marjorie-taylor-greene-believes-in-frazzledrip-qanons-wildest-conspiracy-theory

Doposud nejbizarnější konspirační teorie: „Světové elity potřebují krev vystrašených dětí na výrobu elixíru“. Manipulatori.cz. https://manipulatori.cz/doposud-nejbizarnejsi-antisemitisticka-konspiracni-teorie-svetove-elity-potrebuji-krev-vystrasenych-deti-na-vyrobu-elixiru/

Gregorič, P. Nepokojeny.cz. https://www.nespokojeny.cz/adrenochrom-jako-droga-obsahujici-detskou-krev-obchodovani-s-detmi-unosy-a-ritualni-vrazdy/

O’Rourke, C. Claims Queen Elizabeth died because of the COVID-19 vaccine spread without evidence. Poynter.org. https://www.poynter.org/fact-checking/2022/did-queen-elizabeth-die-from-covid-19-coronavirus-vaccine/

Queen Elizabeth II Dies at 96 After a Series of Health Issues. Health Line. https://www.healthline.com/health-news/queen-elizabeth-ii-dies-at-96-after-a-series-of-health-issues#Booster-doses-critically-important-for-seniors

Ibrahim, N. No, the Queen Did Not Request That Trump Be Banned from Her Funeral. https://www.snopes.com/fact-check/queen-trump-banned-funeral/

 

 

Jak citovat tento text:
KOPECKÝ, Kamil. Dezinformace a konspirace spojené s královnou Alžbětou II. a jejím úmrtím. E-Bezpečí, roč. 7, č. 2, s. 17-23. Olomouc: Univerzita Palackého, 2022. ISSN 2571-1679. Dostupné z: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=2777


 

Výsledky projektu E-Bezpečí (2012-2022)

panel
160000 +
proškolených žáků ZŠ a SŠ
panel
45000 +
proškolených dospělých
panel
7000 +
podpořených obětí kyberkriminality
panel
250 +
vzdělávacích akcí ročně
panel
5500 +
odhalených případů kyberkriminality
panel
160000 +
unikátních návštěvníků webu ročně

Ocenění projektu E-Bezpečí

pohar
KYBER Cena 2023
(1. místo)
pohar
Nejlepší projekt prevence kriminality na místní úrovni 2023
(1. místo)
pohar
Evropská cena prevence kriminality 2015
(1. místo)

Partneři a spolupracující instituce

 

Generální partner projektu E-Bezpečí

logo o2

Další partneři a spolupracující instituce

 logo nadaceo2logo googlelogo msmtlogo mvcrlogo olomouclogo olomouckykrajlogo ostravalogo hoaxlogo policielogo rozhlaslogo linkabezpecilogo microsoft bwlogo czniclogo nukiblogo podanerucelogo googleovachamp_logo.png

 

We use cookies

Na naší webové stránce používáme cookies. Některé z nich jsou nutné pro běh stránky, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit vlastnosti stránky na základě uživatelských zkušeností (tracking cookies). Sami můžete rozhodnout, zda cookies povolíte. Mějte prosím na paměti, že při odmítnutí, nemusí být stránka zcela funkční.