E-Bezpečí 2016, 1(1): Page 1-2. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=1107

Počet případů vydírání v kyberprostoru roste. Oběťmi jsou nejenom děti, ale také dospělí.

Kamil KOPECKÝ


Koncem roku 2015 a počátkem roku 2016 zaznamenala online poradna projektu E-Bezpečí a další partnerské intervenční instituce zvýšený nárůst případů vydírání. Většina těchto kauz postupuje podle předvídatelných a modelových scénářů, přičemž oběťmi se stále častěji stávají dospělí muži.

„V listopadu nás např. kontaktoval 35letý muž s tím, že je vydírán prostřednictvím Skype. V prostředí sociálních sítí se seznámil se sympatickou ženou, navázal s ní komunikaci, která postupně přešla v sexting (dobrovolnou výměnu intimních materiálů), videotelefonování prostřednictvím Skype a nakonec k vydírání – žena muže vydírala, že pokud jí prostřednictvím anonymních platebních služeb nezaplatí částku 200 EURO, zveřejní jeho intimní videa a fotografie a poškodí jeho pověst,“ uvádí Kamil Kopecký, vedoucí online poradny projektu E-Bezpečí. Zároveň dodává: „Muž, který je dle svých slov šťastně ženatý a má děti, vyděračce zaplatil, ta však s vydíráním nepřestala a požadovala zaplacení dalších částek.“

Vydírání zpravidla postupuje podle předvídatelných schémat – vyhlédnutá oběť je zkontaktována neznámým uživatelem či uživatelkou internetu, jsou jí nabídnuty intimní materiály, oběť poté sama své vlastní intimní materiály nasdílí a po čase začne být právě s jejich pomocí vydírána (Kopecký, 2014). Vydíráni jsou zpravidla muži, mezi pachateli lze nalézt jak muže, tak ženy.

Základem obrany před online vydíráním s pomocí intimních materiálů (tzv. sextortion) je především dodržování základního bezpečnostního pravidla:
Nikdy neposkytovat nikomu v prostředí internetu své vlastní intimní materiály (fotografie, videa). Pokud totiž dojde k jejich úniku, je velmi obtížné – takřka nemožné je poté z internetu odstranit.

V případě, že se stanete obětí online vydírání, neváhejte a kontaktujte online poradnu projektu E-Bezpečí na www.napisnam.cz. Poradna je provozována s podporou statutárních měst Olomouc a Ostrava, MVČR a firem Seznam.cz a Google.

Redakce E-Bezpečí

Další související texty:
Vydírání dětí postupuje podle několika schémat, je třeba se je naučit rozpoznat

Zdroje:

 Kopecký, K. (2014). Stručný úvod do problematiky online vydírání českých dětí se zaměřením na tzv. sextortion. Pediatrie pro Praxi, 15(6), 352–354.