E-Bezpečí 2016, 1(1): Page 30-34. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=1134

Reportáž z Child Safety Summitu 2016 (Dublin) – část 1, Facebook HQ

Kamil KOPECKÝ


14. a 15. dubna se v irském Dublinu konala mezinárodní konference zaměřená na bezpečnost dětí v kyberprostoru Child Safety Summit 2016 (#childsafetysummit). Konferenci, kterou zorganizovaly technologické giganty Facebook a Google, se zúčastnilo více než 100 delegátů z celého světa. Českou republiku na summitu zastupoval Kamil Kopecký z projektu E-Bezpečí Univerzity Palackého v Olomouci.

Konference byla rozdělena do dvou pracovních dnů – první den strávili delegáti přímo v dublinské centrále Facebooku na Grand Canal 4. Zahájila ji Julie De Bailliencour, ředitelka oddělení bezpečnostní politiky firmy Facebook (Head of Safety Policy EMEA), která seznámila přítomné publikum s agendou konferenčního dne.

julie_intro


První blok přednášek zahájil Jim Gamble, ředitel organizace INEQE zaměřené na ochranu dětí a na potírání internetové kriminality. Ve své přednášce upozornil na to, že je potřeba uvědomit si, jak moc technologie své uživatele spoutávají – pro některé se stávají technologie nepostradatelnou součástí života, další vnímají technologie třeba jako součást své image. Samotné technologie jsou však pouhými nástroji, skutečné problémy způsobují samotní uživatelé lidé. Ti pak využívají online nástroje – třeba sociální síť Facebook – k tomu, aby provozovali kyberšikanu, kybergrooming, sexuální vydírání či další rizikové formy útoků. Gamble rovněž upozornil na důležitost znalosti kontextu, v rámci kterého konkrétní komunikace probíhá. Zároveň upozornil na nesmyslnost iniciativy Safer Internet Day, která je zaměřena na propagování organizací, nikoli skutečně bezpečného chování dětí či dospělých v prostředí internetu. Gamble rovněž upozornil na to, že děti (stejně jako dospělí) v prostředí internetu zanechávají velké množství digitálních otisků, podle kterých je lze identifikovat, kontaktovat případně na ně zaútočit.

gamble1

gamble1gamble1 gamble1

Na poutavou přednášku pak navázala Julie De Bailliencour z Facebooku (EMEA), která se zaměřila na to, které bezpečnostní nástroje Facebook svým uživatelům nabízí. V současnosti Facebook využívá každý měsíc 1,59 miliard uživatelů, WhatsApp každý měsíc 900 milionů, 800 milionů Messenger, 500 milionů Instagram atd. Protože Facebook využívá velké množství uživatelů, vytvořil Facebook velké množství bezpečnostních nástrojů, které jsou zaměřeny na ochranu uživatelů, na reportování závadných stránek, falešných profilů, podezřelé komunikace mezi uživateli atd. Základní strategií, podle které se Facebook řídí, je zachování rovnováhy mezi svobodou projevu a komunikace a bezpečím. Mezi bezpečnostní nástroje patří například Audience Selector (nástroj pro výběr uživatelů, se kterými sdílíte informace - fb.me/audienceselector), Privacy Shortcuts (zkratky nastavení soukromí - fb.me/privacyshortcuts), reportovací nástroje (Facebook.com/report), Bezpečnostní centrum (Safety Center) apod.

julie1

julie2julie3

Mezi novinky, které Facebook aktuálně testuje, patří nástroj Self Injury Support (Self-Harm Support), který je aktuálně testován v USA, Austrálii a Velké Británii. Self Injury Support nabízí pomoc v situacích, kdy dojde k sebepoškozování či např. k pokusu o sebevraždu. Systém je propojen s policií a záchrannou službou, v Evropě zatím není masově nasazen (s výjimkou Velké Británie). Mezi další užitečně služby patří tzv. Impersonation Alert, což je nástroj, pomocí kterého lze rychle nahlásit falešný profil. Tento nástroj je testován od září 2015 a lze předpokládat jeho masové nasazení. Mezi další užitečně nástroje patří Messenger Reporting, tedy reportovací rutina, která je součástí Messengeru a pomocí které lze rychle řešit situace, kdy vás někdo např. spamuje, zahrnuje velkým množstvím zpráv, obtěžuje vás apod. Mezi nástroje, které jsou testovány, patří také tzv. NCII Reporting, což je nástroj zaměřený na podporu obětí vydírání a vyhrožování. Nástroj je v tuto chvíli testován na území USA. K dalším testovaným novinkám patří tzv. Photo Checkup, který je v současnosti testován v Indii. Ten se zaměřuje zejména na ochranu soukromí indických žen v situacích, kdy např. někdo bez jejich souhlasu sdílí jejich intimní materiály v prostředí internetu.

julie2

 

Další zajímavé téma představila Michelle Napchan z Instagramu. Ta upozornila na velký nárůst uživatelů Instagramu, který v současnosti využívá měsíčně více než 400 milionů osob, které denně nahrají více než 80 milionů fotografií a denně získají více než 3,5 miliard „lajků“. Proto Instagram obsahuje – podobně, jako Facebook – řadu bezpečnostních služeb. Na Michelle Napchanovou navázal Jamie Bartlett, ředitel centra pro analýzu sociálních médií, s přednáškou Empowering the online bystanders. Zaměřil se především na to, jak snadné je u uživatelů internetu vyvolat nenávist a šířit ji prostřednictvím internetu jako tzv. hate-speech či counter-speech, upozornil na to, jak využívají nenávistných zpráv např. propagandisté z tzv. Islámského státu, upozornil na rizika, která jsou spojena s existencí tzv. darknetu, zaměřil se také na ochranu osobních údajů a rizikové sdílení osobních údajů dětmi.

michelle1

K dalším vystupujícím patřil Alex Holmes, ředitel Anti-Bullying Campaign (The Diana Award). Ten představil zkušenosti s peer to peer programy zaměřenými na prevenci kyberšikany, které jeho tým realizuje ve Velké Británii. Podrobnosti jsou k dispozici na www.antibullyingpro.com.

alex

Poslední část konferenčního dne patřila diskusnímu panelu, který vedla prof. Sonia Livingstone z London School of Economics. Diskutovalo se zejména o tom, od kdy by vlastně děti měly a mohly používat technologie? Děti do 13 let věku by se měly zaměřit – dle názoru diskutujících – zejména na komunikaci tváří v tvář – sociální sítě by měly využívat v podstatně vyšším věku, ideálně od 16 let. Je velký rozdíl mezi dítětem ve věku 13 a věku 15 či 16 let! Věkové hranice jsou pouze politickými rozhodnutími, dle diskutujících neodrážejí skutečnou situaci.

sonia

Na diskusi navázala poslední přednáška prvního konferenčního dne, která patřila tématu využití Facebooku v neziskovém sektoru. Proslovila ji Rebecca Kortenius (SMB Account Manager Facebooku), která se zaměřila na různé možnosti využíti Facebook v rámci obecně prospěšných kampaní, hovořila také o metodách managementu obsahu na sociálních sítích apod.

rebecca1

O průběhu dalšího konferenčního dne, který jsme strávili tentokrát v Google, Vás budeme informovat v následujícím článku.

Z Dublinu, pro E-Bezpečí
Kamil Kopecký

kamilfacebook