E-Bezpečí 2020, 5(1): Page 97-101. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=1849

Dezinformace v době koronavirové, co se šířilo a šíří o COVID19

Kamil KOPECKÝ


Současná omezení spojená s šířením nemoci COVID-19 s sebou přinesla celou řadu informací, které nejsou pravdivé, vycházejí ze spekulací a konspirací a které využívají strachu obyvatel z hrozby, o které toho víme docela málo. Můžeme spekulovat o tom, odkud se virus vzal, zda unikl nebo neunikl z armádních laboratoří či zda skutečně došlo k náhodnému přenosu ze zvířete na člověka, zde je velmi obtížné dopátrat se pravdy. Existuje však celá řada informací o COVID19, které jsou jasně nepravdivé a dokonce nebezpečné, protože nabádají k nebezpečnému chování.

Jedna z prvních informací, která se o nemoci COVID19 objevila, byla informace o tom, že virus ani nemoc neexistuje a že jde o spiknutí “elit”, které chtějí např. vymýtit ekonomicky neaktivní část populace (senioři), zničit konkrétní skupinu podnikatelů na úkor korporací apod. Jde o podobný způsob konspirací, který se objevil u nemoci HIV v 90. letech minulého století - zde konspirátoři tvrdili, že v případě epidemie AIDS v Africe jde o rafinované spiknutí západních vědců, které má za cíl zničit africké obyvatelstvo a omezit jeho svobodu žít tradičním způsobem.

Další dezinformace, která se šíří v českém prostředí, tvrdí, že koronavirus vznikl proto, aby spustil světovou hospodářskou krizi, a v jejím pozadí stály finanční skupiny Rockefellerů a Rothschildů. Bohužel operace byla zpackaná, protože Čína kontrolovala mohutnou protiakcí a izolovala centra nákazy. V podobnému duchu pak vznikaly další obdobné teorie o tom, že šlo o selektivní biologickou zbraň namířenou na Čínu. Přestože odborníci jasně vysvětlují, že neexistují žádné důkazy o tom, že by šlo o biologickou zbraň, dezinformace si žijí svým životem a vesele se dál šíří - třeba ústy politiků. Podle dalších informací COVID19 vznikl díky farmaceutické lobby, která profituje ze zvýšeného zájmu o nákup léků a dalšího zdravotnického vybavení.

Rovněž se objevily informace o tom, že nad Evropou provádí letadla podezřelé kobercové nálety a zcela jistě tato aktivita souvisí s COVID19. Nicméně podle registračních značek bylo potvrzeno, že jde o letadla společností zabývajících se geoinformatikou, která realizují mapování terénu pro tvorbu digitálních map.

Konspirační teorie rovněž spojují COVID19 a mobilní sítě 5. generace (5G). Konspirátoři tvrdí, že nemoc COVID19 přímo způsobují frekvence používané bezdrátovou technologií 5G, které zároveň oslabují imunitu člověka. V souvislosti s šířením této dezinformace pak byly v mnoha zemích zaznamenány útoky vandalů na telekomunikační antény. Podle dalších teorií se pak COVID19 prostřednictvím 5G sítí přímo šíří. Ano, jde o nepravdivé informace, ale přesto si své příznivce v řadách konspirátorů našly.

Mezi další zprávy, které se ve spojení s COVID19 v online světě objevily, patří zaručeně pravdivé informace o tom, nemoc úmyslně roznesli Evropou američtí vojáci při cvičení NATO Defender Europe 20, podle dalších konspirátorů COVID19 přinesli do Evropy uprchlíci apod. Podle dalších zpráv rovněž koronavirus roznášejí poštovní zásilky z Číny, především pak z oblíbeného Aliexpressu. I toto není pravda, balíčky putují z Číny několik týdnů a virus nemá šanci cestu přežít, i kdyby se snad nějak hypoteticky do balíčku či na něj dostal.

Další skupina dezinformací se věnuje metodám, jak se COVID19 zbavit. V této oblasti se vyrojilo kvantum zaručených receptů, jak se této nemoci zbavit. Jedním ze zaručených receptů proti COVID19 je pravidelná konzumace horké vody, virus totiž podle dezinformátorů zahyne při teplotě 26-27 stupňů Celsia, základem je tedy chodit hodně na slunce a pít hodně horké vody. Jde však samozřejmě o mnohokrát vyvrácenou dezinformaci. Ze stejného soudku jsou mýty o pití vody každých 15 minut - podle dezinformátorů virus, který vstoupí do úst, voda přenese do jícnu či žaludku, kde jej zničí žaludeční kyseliny. 

U Čechů je zvláště oblíbená dezinformace o tom, že koronavirus zabíjí pití alkoholu, tedy pokud budeme pravidelně pít alkohol, jde o zaručeně funkční prevenci proti koronaviru. Přestože se alkohol k dezinfekci vnějších povrchů používá, jeho pravidelné a časté vnitřní užívání nám zabije především mozkové buňky -  a ani cirhóza jater není pro člověka zrovna příjemná. V Iránu, kde je alkohol nelegální, zemřelo kvůli této dezinformaci přibližně 300 osob při otravě metanolem. Stejně tak nám zásadně nepomůže častá konzumace česneku, který je stoprocentně účinný na upíry, ale na koronavirus nezabírá. Podle dalších zdrojů pak na COVID19 stoprocentně zabírá med.

Milovníci kouření pak jistě ocenili dezinformaci o tom, že kouření koronavirus zabíjí a je spolehlivou cestou jak zabránit, aby nám virus vnikl do těla. Omyl, přestože vykouříte třeba 2 krabičky cigaret denně, kontaminaci koronavirem nezabráníte.

koronavirus infografika mz

Infografika Ministerstva zdravotnictví ČR upozorňující na časté mýty spojené s COVID19

Dezinformace však velmi často šíří také vrcholní politici, včetně prezidenta USA, Donalda Trumpa. Ten nedávno na své tiskové konferenci navrhl, zda by lidé nemohli používat na koronavirus dezinfekční prostředek typu sava, a to vpichováním do žil. Okamžitě reagovali experti, kteří upozorňovali, že jakékoli doporučování nitrožilní aplikace nebo pití dezinfekčních prostředků je nebezpečné. V podobnému duchu pak Trump doporučoval pro boj s koronavirem chlorochin či jeho varianty hydroxychlorochin, které se v minulosti využívaly jako antimalarikum. Mají však velmi silné vedlejší účinky - mohou způsobovat srdeční arytmii, pokles krevního tlaku, poškozují nervy a svaly atd. Navíc chlorochin je vysoce toxická látka.

O tom, že podobné rady mohou být velmi nebezpečné, se přesvědčili postarší manželé z Arizony, který byli ve vážném stavu převezeni do nemocnice poté, co vypili jako prevenci proti COVID19 čistící přípravek, který obsahoval chlorochin, který označil americký prezident jako jeden z potenciálních hlavních prostředků boje proti koronaviru. Přestože byli manželé převezeni velmi rychle do nemocnice v Phoenixu, muž zemřel na srdeční zástavu. 

...WHAT pic.twitter.com/CCOYIsfSm7

— Pod Save America (@PodSaveAmerica) April 23, 2020

Další zprávy rovněž radí používat na COVID19 vysoké dávky antibiotik, případně pravidelné používání antibiotik (jako formu prevence). Antibiotika však působí proti bakteriím, ne proti virům. Navíc se pravidelnou konzumací antibiotik snižuje jejich účinnost. Nicméně v případě hospitalizace vám mohou být podána antibiotika na léčbu ostatních infekcí organizmu.

Problém s dezinformacemi spojenými s COVID19 spočívá v tom, že o tomto viru víme doposud velmi málo a je tedy snadné o něm vyslat do světa jakoukoli nepravdivou a nepodloženou informaci, která může velmi rychle putovat internetem a je obtížné ji ověřit. Pokud je dostatečně šokující, může velmi rychle získat pozornost a velké množství sdílení. Bohužel pak mohou dezinformace vyvolat velmi nepřiměřené reakce, které mohou v extrémní podobě (např. při snaze pročistit dělo čistícími prostředky) způsobit vážné újmy na zdraví.

Pro E-Bezpečí
Kamil Kopecký
Univerzita Palackého v Olomouci