E-Bezpečí 2020, 5(2): Page 20-21. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=1995

Kyberšikana na TikToku - opakuje se to samé, co v minulosti na Facebooku, Snapchatu či Instagramu - únik intimních materiálů a jejich zneužití

Kamil KOPECKÝ


Sociální síť TikTok využívá celosvětově přibližně 800 milionů aktivních uživatelů (uživatelských účtů je přes miliardu), přičemž přibližně cca 41 % uživatelů patří do věkového rozmezí 16-24 let. TikTok je nejvíce používán v Indii (která jej nakonec zakázala), dále Číně a USA (které o zákazu TikToku či přeprodání americké části TikToku USA v současnosti jedná). V České republice pak TikTok využívá přibližně třetina dětí (data z roku 2019, v současnosti bude toto číslo pravděpodobně vyšší). Na rizika, která jsou spojena s TikTokem, jsme opakovaně upozorňovali v našich předchozích textech. Dnes se zaměříme na jeden příklad kyberšikany z českého prostředí, která se právě na TikToku v době prázdnin odehrála.

TikTok velmi často používají malé děti (10-14 let), které zde prezentují vlastní zábavné nahrávky např. z tancování, cvičení, zpěvu (duety) apod. Čas od času jsou však tito mladí osloveni, aby pro své followery natočili něco více speciálního, soukromého. Minulý týden se např. na poradnu projektu E-Bezpečí Univerzity Palackého v Olomouci obrátila holčička s následujícím problémem:

15. 8. 2020, 10:37
Ahoj, mám problém. Mám TikTok, mamka mi ho povolila, točím různá videa (taneční, zábava). Na TikToku jsem se seznámila s klukem který mi psal že mu líbí moje videa a že jestli bich mu nenatočilo něco soukromého. Nakonec jsem mu pár videí natočila a na jednom jsem byla i svlečená. Řekl mi že jestli pro něj nebudu točit dál, tak ta videa zveřejní. Bojím se to říct mamce. Pomoc. BeataK (14 let) 

V našem případě dítě zažívá vydírání a neví, jak danou situaci řešit. Vydírání využívající intimní materiály dítěte patří ke zvláště nebezpečným formám kyberšikany a velmi často překračuje její hranice a naplňuje skutkovou situaci různých trestných činů (kyberšikana není trestným činem, její pokročilé a destruktivní formy se však trestnými činy mohou stát).

Vyšetřovatel Pavel Schweiner z Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje k těmto případům uvádí: “Je velmi důležité, aby do řešení těchto situací dítě zapojilo své rodiče, kteří mu pomohou citlivý problém vyřešit. Zásadou je pak žádná další videa ani fotografie vyděrači neposílat.

Podrobný postup, jak se zachovat v případě vydírání, popisujeme zde. Pro zopakování - útočníkovi nevyhovovat, nic mu neposílat, zajistit důkazy, neblokovat účty, svěřit se dospělému.

K podobným situacím v minulosti docházelo (a dochází) na všech sociálních sítích aktivně využívaných dětmi, ať už šlo o Facebook, Snapchat či Instagram, TikTok tedy není výjimkou.  Co je však důležité říci - při dodržování základních bezpečnostních pravidel (ke kterým patří právě sdílení intimních materiálů jiným osobám) je riziko útoku tohoto typu jen velmi malé.

Pro E-Bezpečí, 
Kamil Kopecký
Univerzita Palackého v Olomouci