E-Bezpečí 2021, 6(1): Page 5-6. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=2122

Pozor na mikroplatby, děti aktivně nakupují virtuální předměty a služby platebními kartami svých rodičů.

Kamil KOPECKÝ


Poradna projektu E-Bezpečí Univerzity Palackého v Olomouci stále častěji řeší situace spojené se zneužitím platebních karet pro online platby. Naši klienti si např. stěžují, že se jim na účtu objevila celé řada drobných finančních transakcí, které však neautorizovali a netuší, odkud by mohly pocházet. Vinu pak svádějí na neznámé hackery či vlastní blbost, se kterou sdíleli informace o kartě na internetu. Vysvětlení však může být jednoduché - karty rodičů velmi často využívají k finančním transakcím právě děti...  

Kouzlo mikroplateb je opravdu velké a pro děti podmanivé - mikroplatby bývají velmi malé (do 10 EURo) a je vysoce pravděpodobné, že si jednorázové mikroplatby na účtu rodič vůbec nevšimne. S jídlem však roste chuť a podobných mikroplateb dokáže dětský hráč provést měsíčně hned několik a částka velmi rychle narůstá. K samotné autorizaci platby pak stačí zapomenout kartu uloženou v paměti prohlížeče, případě snadno přístupná kreditní karta a mobilní telefon rodiče, kterým lze potvrdit platbu velmi snadno a rychle. Další možnost je využít platební metody pomocí Google účtu (s uloženým platebním prostředkem, kartou či účtem), případně Paypal.

Nesvádějme tedy vše na anonymní pachatele ze zahraničí, ale na podezřelé transakce se zeptejme také svých dětí. Při té příležitosti rovnou nastavme pravidla pro placení na internetu a připomeňme rizika, která mohou z úniku údajů ke kartě na internet plynout. Údaje ke kartě nenechávejme uloženy v paměti prohlížeče (k automatickému vyplnění), omezme také zadávání informací ke kartě na různé neprověřené stránky a eshopy.


Pro E-Bezpečí
Kamil Kopecký