E-Bezpečí 2021, 6(2): Page 56-58. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=2442

Dezinformační obsah snadno a rychle - Jak změnit titulky i texty na důvěryhodných www stránkách?

Kamil KOPECKÝ, Veronika KREJČÍ


V posledních letech jsou stále více k rozšiřování nepravdivých informací (ať už je nazýváme fake news, dezinformace či hoaxy) využívany různé druhy grafického materiálu - upravené fotografie, videa či např. upravené články publikované v masmédiích. V našem dnešním textu si ukážeme, jak snadné je tyto materiály vytvořit - s použitím běžných nástrojů bez nutnosti disponovat nějakými specifickými technickými dovednostmi.

Změna titulku a textu článku ve zdrojovém kódu webových stránek

Jednou z nejjednodušších cest, jak vytvořit během chvilky nepravdivou informaci, která však vypadá, že byla publikována seriózním médiem, je cesta změny textu na konkrétní webové stránce. Toho lze docílit velmi snadno - prostřednictvím běžného prohlížeče, např. Google Chrome, MS Edge, Firefox aj. Moderní internetové prohlížeče totiž umožňují vypisovat a upravovat zdrojový kód internetových stránek, čehož využívají např. webdesigneři či programátoři webových stránek. Vyzkoušejme si tedy, jak snadné je změnit obsah webu a vytvořit si obrázek jako „relevantní důkaz“.

Nejdříve si v prohlížeči Google Chrome otevřeme libovolný článek, který chceme upravit. Poté stiskneme kombinaci kláves CTRL+SHIFT+I a otevřeme si tzv. Nástroje pro vývojáře. Ty nám umožní prohlížet a upravovat zdrojový kód stránky, především pak měnit jednotlivé texty. 

clanek1 po uprave

(Původní článek na ČT24)

Pomocí nástroje výběru (šipka vlevo nahoře) vybereme text, který chceme upravit. V našem případě si budeme demonstrovat, jak snadno např. upravíme nadpis článku publikovaném na serveru ČT24. Po kliknutí na nadpis článku se nám v Nástroji pro vývojáře zobrazí  příslušná část kódu webové stránky stránky, která obsahuje text nadpisu (někdy je nutné rozbalit vybraný prvek www stránky pomocí šipek). Jakmile text nadpisu vidíme, stačí na něj kliknout (dvojklik) a můžeme jej libovolně upravit.

(Upravený článek)

Samozřejmě úpravy článku probíhají pouze v našem počítači, nikoli na webových stránkách ČT24, pokud bychom tedy stránku např. zaktualizovali a načetli znovu, naše úpravy zmizí. Nezbývá tedy, než si udělat screenshot jako důkaz. Využít můžeme např. kombinaci kláves SHIFT+WIN+S, která nám umožní vytvořit si výřez obrazovky, který si můžeme uložit např. do svého počítače (a šířit dále internetem třeba prostřednictvím řetězových dopisů).

 

(Výsledek)

Z následujícího textu je patrné, jak jednoduše lze manipulovat informace v publikovaných textech. Nejedná se o žádný sofistikovaný postup, který by vyžadoval odborné znalosti, a v podstatě jej dokáže realizovat téměř každý. Jak bylo zmíněno výše, tímto způsobem nedokážeme změnit původní obsah textu, ale jen dočasně změníme to, jak se text v našem prohlížeči zobrazuje. Avšak i to stačí k tomu, abychom mohli vytvořit snímek obrazovky, který můžeme jednoduše dále šířit. 

Je to další důvod, proč být ostražitý v situaci, kdy nám někdo pošle obrázek nějakého textu (např. místo odkazu na něj). Ačkoli text může být z důvěryhodného portálu, i zde bychom měli uplatňovat obecné pravidlo, že je lepší si vždy informace ověřovat z více zdrojů.

Kamil Kopecký, Veronika Krejčí
Univerzita Palackého v Olomouci

 

{loadposition reklamagoogle2}