E-Bezpečí 2022, 7(2): Page 7-11. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=2728

Podvody při investici do kryptoměn - AnyDesk

Pavel SCHWEINER


 „Při brouzdání internetem jsem si všiml reklamy, která nabízí zajímavé zhodnocení peněz. Reklama je topovaná, dobře udělaná, dokonce se tam vyjadřovala nějaká celebrita. No a pokud je tváří takové reklamy známá osobnost, asi není důvod se hned něčeho obávat. Když to blíže prohlížím, je zde i nějaké hodnocení a kupodivu samé kladné. Na první pohled se mi to zdá reálné, není to přestřelené. Proč to nezkusit s menší částkou?

Klikl jsem na reklamu, otevřel se mi nějaký osobní dotazník, kam jsem vyplnil nějaké své osobní údaje, nic extra citlivého. No o zneužití osobních údajů se bát nemusím. Chvilku jsem ještě brouzdal, četl si nějaké zprávy. Za nějakou dobu mi vyzvání telefon, hmm, číslo neznám. Zvednul jsem to a na druhé straně zástupce společnosti, na kterou jsem reagoval v reklamě. Dal se se mnou do hovoru a vysvětlil mi, že se jedná o velmi výhodné investice, že se nemám vůbec bát a že v jeho společnosti pracuje dost zkušených pracovníků. Sám mi vysvětlil, že on sám jakoby za mne, provedl investici do akcií, která bude vedena na mé jméno. Samozřejmě jsme ještě okrajově probrali můj kapitál. Muž mluvil plynule česky, bez přízvuku, poměrně spisovnou češtinou. Na první dojem jsem měl pocit, že se v oblasti investic velmi slušně orientuje, proto nebylo zrovna těžké mne přesvědčit ke spolupráci. Nějaké peníze jsem měl, je taková horší doba, inflace a proč si nepřilepšit, že jo?  Poslal mi ještě nějaké grafy dlouhodobého vývoje investic a jejich evidentní zvýhodnění, v grafu byla zavedena i ona investice na mé jméno s predikcí výdělku. Jak říkám vypadá to dobře.

Druhý den se ozval, že peníze se na trhu akcií chovají dle očekávání a je potřeba tyto investice potvrdit vyššími vklady. Měl jsem jasno, viděl jsem to. Muž však na to začal velmi složitě vysvětlovat co mám udělat, popisoval mi způsoby a postupy, které mi nebyly úplně srozumitelné.

Nakonec došlo k tomu, že jsem si na svůj počítač doma, na doporučení nainstaloval klienta pro sdílení vzdálené plochy, ten program se jmenuje AnyDesk. Díky tomuto programu jsem se přihlásil do svého internetového bankovnictví a zahlédl zde připsanou částku od společnosti, se kterou nově obchoduji, super. Uklidnil jsem se a těšil se na další obchody, prvotní investice je s drobným navýšením zpátky.

Najednou na můj telefon chodí SMS s platbami, ale o žádných nevím, nic jsem nezadával. Když jsem se přihlásil na svůj účet, zjistil jsem že mi bylo odčerpáno skoro 400.000,- Kč.“

Kolik už podobných případů za více než rok bylo? Kolik lidí už se v dobré víře, že zúročí své úspory napálilo? Jedná se o poměrně sofistikovaný podvod.

Je několik modifikací takových podvodů, pachatelé mohou i vyzvat k zaslání scanů dokladů, včetně údajů o platebních prostředcích, které následně využijí k registraci u oficiálních subjektů obchodující s kryptoměnou.  Někdy může oběť být přesvědčena k uskutečnění prvotní investice, většinou ve prospěch nějaké bitcoinové peněženky, oběti nemají páru o jakou peněženku se jedná, neznají její hash, ani tzv. seed.. Následně se takový vklad oběti zobrazuje v investiční zprávě, kterou pravidelně dostává za účelem zvýšení důvěryhodnosti investic. Ruku v ruce je oběť opakovaně seznamována s investičním systémem a také k instalaci softwaru AnyDesk (může se jednat i o jiný software, např. TeamViewer). Po instalaci uvedeného programu téměř okamžitě dává přístup do svého internetového bankovnictví. Pak přichází poslední krok pachatelů, a to odčerpání peněz z bankovního účtu oběti. Díky vzdálenému přístupu pachatelé platební transakce sami provedou, přičemž poškozený tuto transakci v dobré víře dobrovolně autorizuje pomocí SMS kódu z banky, otiskem prstu, případně dalším způsobem.  Jde však o to, že nic se neděje bez vědomí oběti, neboť tak nějak s pachatelem při těchto transakcích spolupracuje, je manipulován a činěn na něj psychologický tlak. Pozor pachatelé mohou velmi často v bankovnictví oběti požádat o úvěr. Oběť v počátku skutečně nemá možnost rozkrýt, že se jedná o podvod, neboť přes jeho účet proudí poměrně dost finančních prostředků, což jsou ale ve skutečnosti peníze dalších obětí.

Jak se chovat, abychom předešli popsanému jednání?

Inzerce na výhodné investování se mohou objevit na mnoha místech internetu, včetně sociálních sítí.  Zisk pachatelů je proměněn většinou v kryptoměnu a dále odčerpáván mnoha způsoby do různých finančních platforem, které lze velmi složitě a těžce dohledávat.  V životě není nic zadarmo a lehké až abnormálně výhodné úročení Vašich úspor je prvním varováním.

Banky samotné na tento druh podvodu upozorňují. Sledujte prohlášení své banky cestou jejich oficiálních informačních kanálů, opravdu se to vyplatí. Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, odesílatele SMS zprávy, ale třeba i e-mailovou adresu. Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje. Aktualizujte pravidelně systém, antivir, firewall.

Hlavně si nemyslete, že banka Vaše transakce ohlídá a bude nad nimi bdít, výše popsaným způsobem totiž oběť zcela dobrovolně umožňuje přístup do svého bankovního účtu. Banka proto nemusí ihned takové investice vyhodnotit jako podezřelé. Vše je na Vás a stačí být pozorný a obezřetný a v online prostoru se chovat bezpečně.

Na závěr bych uvedl několik rádoby investičních společností, které nabízí přemrštěné výhody: aspenholding.co, lvgrowmarkets.com, marginelite.com, alpsmarkets.com, Binance.com, litegap.com

Za E-bezpečí

Pavel Schweiner

registrace-u-alpsmarkets.png

 

 

vklad-lze-provest-pouze-platebni-kartou.png