E-Bezpečí 2022, 7(2): Page 63-64. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=2888

Jaké typy fotografií a videí dětí je podle českých rodičů nebezpečné sdílet?

Kamil KOPECKÝ


Jaké typy fotografií a videí, na kterých jsou zachyceny děti, je podle jejich rodičů bezpečné v online prostředí sdílet? A který druh obsahu by naopak sdílen být neměl? Tyto a další otázky objasňuje výzkum Sharenting u českých rodičů (2022), který zrealizovalo Centrum prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého ve spolupráci s firmou Microsoft ČR.

 

Sharenting, neboli nadměrné sdílení fotografií či videí (či dalších materiálů) jejich vlastními rodiči, provozuje v České republice většina maminek a tatínků (69 %). Ti nejčastěji sdílejí fotografie/videa zachycující první roky života dítěte, např. fotografie/videa přímo ze dne porodu veřejně sdílí desetina českých rodičů.

Ne každá sdílená fotografie či video je však pro dítě nebezpečná a může mu v budoucnu způsobit problémy, proto se na jednotlivé typy fotografií podíváme detailněji.

Fotografie či videa, na kterých je dítě zcela oblečené a současně nelze rozpoznat jeho obličej, považuje většina rodičů (77 %) za bezpečné. Fotografie dítěte, na kterých je oblečené a zároveň je rozpoznatelný jeho obličej, považuje za bezpečné cca 45 % rodičů. Nebezpečí se zvyšuje s přibývající nahotou dítěte, přičemž za nejnebezpečnější považují rodiče fotografie, na kterých je dítě zcela nahé – 76 % českých rodičů považuje za obzvláště nebezpečnou kombinaci zcela obnaženého dítě se zcela rozpoznatelným obličejem.

Nahota či identifikovatelnost dítěte však nemusí být jediným kritériem „bezpečnosti“ fotografie či videa, k dalším kritériím patří také různé druhy situací, které jsou typické především pro novorozence či batolata – např. krmení dítěte, dítě sedící na nočníku, slintající dítě, plačící či vzteklé dítě apod. Podobné snímky – přestože se mohou zdát rodičům roztomilé – mohou být pro děti velmi nepříjemné a mohou mu zkomplikovat např. budoucí život. Odpovědi rodičů zachycují následující grafy.

Graf 1. Které typy fotografií, které rodiče sdílejí v online prostředí, považují rodiče za bezpečné

sharenting_typy1.jpg

(n=2481)

Graf 2. Které typy videí, které rodiče sdílejí v online prostředí, považují rodiče za bezpečné

sharenting_typy2.jpg

(n=2481)

Další informace spojené se sharentingem u českých rodičů naleznete ve výzkumné zprávě. Stáhnout si můžete také tematický letáček.

Pro E-Bezpečí,
Kamil Kopecký,
Univerzita Palackého v Olomouci