E-Bezpečí 2023, 8(1): Page 59-60. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=3188

Chapstick challenge (labello challenge)

Kamil KOPECKÝ


Jde o skupinu nejrůznějších výzev pocházejících především ze sociální sítě TikTok, které využívají balzám na rty (značky ChapStick či Labello, odtud název výzvy a hashtag, pod kterým se výzva šíří). Existuje mnoho různých variací - od nevinných, po více nebezpečné - které mohou nabádat k sebevražednému chování. Samozřejmě i zde platí: Nenapodobovat, nešířit dál, nahlašovat, blokovat.

 

Verze 1: Challenge se hraje ve dvojici, jeden z dvojice si na rty nanese balzám s určitou příchutí, druhý hráč jej poté políbí a hádá, o jakou příchuť šlo. Když to neuhodne, musí splnit určitý konkrétní úkol. Vše natáčejí a sdílejí.

Verze 2: "Hráči" si postupně nanesou na rty celý balzám a když je tuba prázdná, mají spáchat sebevraždu. Vše natáčejí a sdílejí.

Verze 3: "Hráči" si otevřou novou tubu balzámu a začnou prohlašovat, že jakmile jim balzám dojde, spáchají sebevraždu. Této verzi se říká také "labello challenge".

Verze 4: "Hráči" se postupně zraňují (řežou, škrábou, píchají) a rány si maskují právě balzámy na rty. Vše natáčejí, fotí a sdílejí.

Všechny tyto verze chapstick challenge se objevily v letech 2021-2022 na sociální síti TikTok. Je třeba upozornit, že výše uvedené balzámy jsou ve větším množství toxické.

Zdroje:

https://www.dailydot.com/irl/chapstick-challenge-suicide/

https://www.distractify.com/p/what-is-the-chapstick-challenge-tiktok

https://www.sportskeeda.com/pop-culture/what-chapstick-challenge-tiktok-dangerous-trend-going-viral-platform-explained

https://www.hitc.com/en-gb/2021/03/30/what-is-the-chapstick-challenge-tiktok/