E-Bezpečí 2023, 8(2): Page 52-53. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=3634

Komentář: Meta opět rozbila Facebook, ten chaoticky maže uživatelům zcela nezávadný obsah, třeba přání k narozeninám, fotografie z výletu či odkazy na články z médií

Kamil KOPECKÝ


Možná jste si všimli, že Facebook provozovaný firmou Meta Platforms v posledních dnech začal ze své sítě masově vymazávat obsah s odkazem, že jde o spam a že porušuje podmínky této služby. Ve skutečnosti se však o spam nejedná - Facebook je prostě jen rozbitý... a to pořádně. Miliony uživatelů tak Facebook reálně nemohou používat, protože nemají jistotu, že si algoritmy této sítě vyberou právě jejich příspěvek a označí ho zcela bezdůvodně jako spam a ze sítě vymažou.

Jen z facebookové stránky E-Bezpečí v posledním týdnu Meta smazala 9 příspěvků informujících např. o nových internetových hrozbách, problematice zneužívání generativní umělé inteligence či odkazy na články z našeho webu třeba o zásadách efektivní prevence rizikového chování. Stejně tak nám opakovaně smazala fotografie z našich akcí s odkazem, že jde o spam. Pokud jste tedy něco na naší facebookové stránce komentovali a nyní to nemůžete najít, pravděpodobně jde přesně o tento problém - chaotické mazání nezávadného obsahu.

Podle komentářů našich uživatelů Facebook začal masově mazat kde co - ať už jde o přání k narozeninám, fotky z výletu, kampaň zvířecího útulku nebo třeba odkazy na články o umělé inteligenci. Ve všech případech šlo zcela nezávadný obsah, který žádná pravidla FB neporušuje a o žádný spam se nejedná, přesto byl vymazán.

Hlášení o blokování příspěvku, o žádný spam se samozřejmě nejedná.

 

Na stejný problém odkazují desítky uživatelů Redditu, nejde tedy o žádný ojedinělý problém. Mimochodem proti rozhodnutí se nelze odvolat, nelze jej přezkoumat atd. Na vině mohou být úpravy algoritmů v souvislosti s teroristickými útoky v Izraeli, výsledek těchto úprav však stojí za starou bačkoru.

Pro E-Bezpečí
Kamil Kopecký