E-Bezpečí 2024, 9(1): Page 27-29. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=3832

Safer Internet Day 2024

Kamil KOPECKÝ


Jako každý rok tak i letos se E-Bezpečí Univerzity Palackého v Olomouci zapojuje do oslav Dne bezpečnějšího internetu koordinovaných Safer Internet Centrem ČR. V tento den tradičně oznamujeme naše aktivity pro letošní rok.

Kyberakademie pro městské policisty a další pracovníky obcí a krajů

S Ministerstvem vnitra ČR jsme připravili sady materiálů pro realizaci preventivních aktivit zaměřených na rizika spojená s internetem pro pracovníky městských policií (a další pracovníky působící v této oblasti na úrovni obcí). Materiály zahrnují jak příručku s metodickými doporučením pro realizaci prevence ve školním protředí, tak i vzorovou prezentaci a letáčky pro cílové skupiny. Balíček materiálů je ke stažení zde.

kyberakademie1.jpgkyberakademie2.jpg

Ukázky z materiálů Kyberakademie

Videokurz Základy umělé inteligence pro učitele a další materiály o AI

V posledním roce jsme se intenzivně zaměřili na problematiku umělé inteligence, realizovali v této oblasti výzkum a otevřeli naše specializované stránky ai.e-bezpeci.cz. Zároveň jsme se pustili do vzdělávacích akcí pro pedagogy a další cílové skupiny, během několika týdnů také spustíme nový videokurz s tematickými lekcemi pro učitele a další zájemce o umělou inteligenci. Podrobnosti zveřejníme na našem webu a sociálních sítích. 

 

lekce1.pnglekce2.pnglekce3.pnglekce4.png

 

Inovované kurzy E-Bezpečí pro žáky a pedagogy

V průběhu roku pravidelně inovujeme vzdělávací kurzy E-Bezpečí pro žáky, pedagogy a rodiče, počítat tedy můžete s velkým množství vzdělávací akcí přímo v terénu - především v prostředí základních a středních škol. Detaily k našim kurzům najdete zde.

Online poradna E-Bezpečí

V průběhu roku se budeme snažit udržet provoz i naší online poradny pro oběti kybernetické kriminality, která každý rok pomáhá řešit stovky případů obětí - často dětí - v nouzi. Přestože počet případů řešených poradnou každý rok roste (jen v roce 2023 jsme pomohli 790 dětem a dospělým v krizovéých situacích spojených s internetem), financování této služby už léta stagnuje a nepokrývá náklady. Přestože poradna řeší případy z celého území ČR, na jejím financování se podílí pouze Olomouc, Olomoucký kraj a částečně Ministerstvo vnitra ČR, ostatní kraje bohužel s provozem finančně nepomáhají. Dlouhodobě tak hledáme donátory, kteří by přispěli na provoz této prospěšné služby. Ukázky z našich případů najdete zde a zde. Mapu, odkud k nám přicházejí jednotlivé kauzy, najdete zde.

Spolupráce se státem i komerčním sektorem

V roce 2024 také budeme pokračovat ve spolupráci se státními institucemi (MŠMT, MVČR, Olomoucký kraj, statutární města Olomouc a Ostrava), ale také s komerčním sektorem - zejména firmami O2 Czech Republic a Microsoft ČR. Společné aktivity budeme oznamovat v průběhu roku.

Redakce E-Bezpečí