fbpx

mini invidV současné digitální džungli je nesmírně důležité umět si v online světě ověřovat informace všeho druhu. Pomoci pak může jednoduchý, ale velmi silný nástroj Invid/We Verify, který v sobě kombinuje potenciál vyhledávačů Google, Bing, Yandex, TinEye a Baidu.

 

Tento nástroj má podobu rozšíření do internetových prohlížečů Chrome a Firefox, lze jej však také používat jako samostatný vyhledávač nejrůznějšího obsahu. Jak již bylo řečeno, nástroj je zaměřen především na reverzní vyhledávání obsahu (fotografií, videí) - především tedy ověřování zdrojů informací. To je velmi důležitá dovednost např. v případech, kdy potřebujeme ověřit zdroj fotografie (třeba na profilu v prostředí sociálních sítí).

Po nainstalování rozšíření do prohlížeče pak stačí najet myší na fotografií, jejíž původ chceme ověřit, pravým tlačítkem myši zvolíme možnost Fake news debunker by Invid WeVerify a zvolíme reverzní vyhledávání ve všech podporovaných prohlížečích - aktuálně Google, Bing, Yandex, TinEye, Baidu a Reddit. Ty nám pak zobrazí, kde všude se námi hledaný materiál nachází. Kromě toho tento nástroj umožňuje také podrobnější forenzní analýzu materiálu, podle které lze např. zjistit, že bylo s fotografií manipulovány (např. v případě různých koláží).

Nástroj je zcela zdarma a můžete si jej stáhnout přímo z webu www.invid-project.eu.

Pro E-Bezpečí
Kamil Kopecký