fbpx

trivium kybersikana

Kyberšikana je forma agrese, která se uplatňuje vůči jedinci či skupině osob s použitím informačních a komunikačních technologií (počítačů, tabletů, mobilních telefonů a dalších moderních komunikačních nástrojů), a ke které dochází opakovaně, ať už ze strany původního agresora či dalších osob - tzv. sekundárních útočníků (např. opakované sdílení nahrávky, opakované komentování apod.).

Ačkoli je kyberšikana zpravidla definována jako činnost záměrná, může vzniknout i nezáměrně – např. jako nevhodný vtip, který se v on-line prostředí vymkne kontrole. Kyberšikana je často zaměňována s tzv. on-line obtěžováním. Termínem on-line obtěžování označujeme jednorázové útoky, jejichž dopad je pouze dočasný. „Opravdová“ kyberšikana musí splňovat zejména kritéria opakovanosti, musí být dlouhodobá a musí být vnímána jako ubližující. Oběť se pak nedokáže útokům účinně bránit, existuje mocenská nerovnováha.

Ke stažení

Metodický pokyn ministryně školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikany ve školách a školských zažízeních (č.j. MSMT-21149/2016) - příloha 7. Kyberšikana

  Přehledový leták Kyberšikana 1 a 2

Pomoc obětem kyberšikany (karta pro oběti)

Rizika virtuální komunikace (příručka pro rodiče a pedagogy)

Pravidla bezpečného chování na internetu pro rodiče

Rizikové formy chování českých a slovenských dětí v prostředí internetu (2015)

Další související texty

  Národní výzkum rizikového chování českých dětí (2014) - včetně dat o prevalenci kyberšikany

  K diagnostice kyberšikany

  Kdo jsou vlastně pachatelé kyberšikany?

  Co děti motivuje k páchání kyberšikany?

  Specifické formy kyberšikany spojené s hraním online her

Kyberšikana a její specifika v systému primární prevence rizikového chování (2017)

Kyberšikana - kybernetická šikana (2010)

Videa E-Bezpečí

Co číst dále ke kyberšikaně na E-Bezpečí?

Kyberšikana je velmi rozšířený fenoném, a proto mu v rámci projektu E-Bezpečí věnujeme zvýšenou pozornost. Další texty zaměřené např. na kazuistiku a aktuální trendy, které jsou s kyberšikanou a online agresí spojeny, naleznete v samostatné kategorii. Samozřejmě lze využít vyhledávání podle štítků (tagů). Kyberšikaně také věnujeme některé z našich audiopořadů.

Další zdroje (externí)

  Rizikové jevy ve školách podle zjištění České školní inspekce - včetně dat o prevalenci kyberšikany (2016)