fbpx

trivium kybersikana

V prostředí internetu se setkáváme s velkým množstvím výzev, které nabádají k často nebezpečnému chování, které může způsobit uživatelům internetu (především dětem a dospívajícím) vážnou zdravotní újmu.

Online výzvy uživatele často nutí k zapojování se do nebezpečných úkolů, u jejichž plnění se uživatelé fotí či natáčejí, výsledek sdílejí a motivují  tak další online diváky k zapojení se. Většina výzev v prostředí internetu existuje v latentní formě - pokud nejsou medializovány, zasahují velmi omezený okruh uživatelů.  V případě medializace a masivního virálního šíření však mohou uživatelům internetu způsobit vážnou újmu.

To, že se dítě do rizikových výzev zapojuje, lze rozpoznat prostřednictvím různých fyzických příznaků - poškození rtů, poškození kůže, očí apod. v závislosti na typu výzvy, kterou dítě na internetu vyzkoušelo. Rodiče a učitelé by měli sledovat, zda se u jejich dítěte či žáka varovné příznaky, které tyto jevy doprovázejí, nevyskytují. Adekvátně pak na situaci reagovat a poskytnout dítěti informace o tom, jak nebezpečné toto chování je a jaké následky může způsobit.

Komunikace rodiče, učitele či vychovatele s dítětem o problematice rizikových výzev v prostředí internetu musí probíhat citlivě, aby informování o rizikových výzvách nevedlo k  případné nápodobě.

Ke stažení

Leták Nebezpečné výzvy v online prostředí

Další související texty

  Modrá velryba - hra motivující děti k sebevražednému jednání? Obyčejný podvod

  Modrá velryba - hoax, který může nebezpečně inspirovat

  Jak minimalizovat dopad paniky spojené s "modrou velrybou" v prostředí školy

  MOMO challenge - nový druh rizikové výzvy

  Ve školním prostředí se objevila nová riziková výzva (hra) Oh...Sir

  Nebezpečné výzvy nebo také Dangerous challenges

Videa E-Bezpečí

Co číst dále k nebezpečným výzvám na E-Bezpečí?

Nebezpečným výzvám věnujeme samostatný štítek (tag).