fbpx

Home Rizikové jevy Sociální sítě a jejich rizika Nebezpečná výzva Blackout challenge opět řádí. A není jediná, nebezpečných challengí je plný TikTok!

Podpořte nás

Podpořte naše aktivity a pomozte dětem a dospělým v nouzi. Již 15 let pomáháme dětem a dospělým řešit jejich problémy na internetu. Zapojte se i vy! Každá pomoc se počítá! Stačí kliknout na tlačítko DONATE.

Remove


mini_challenges2023.jpgRizikové výzvy (tzv. challenge) jsou poměrně běžné, v minulosti byly spojeny především se sociální sítí YouTube, v současnosti však dominují zejména sociální síti TikTok. Jejich nebezpečnost je různá - některé výzvy nebezpečné nejsou a jejich dopad může být v podstatě pozitivní, existuje však celá řada výzev, které mohou být pro děti vysoce nebezpečné. K těm patří např. tzv. choking/blackout challenge, salt and ice challenge, TikTok fire challenge, penny challenge, tide pod challenge apod. 

Děti se s výzvami setkávají poměrně běžně, narazí na ně při sledování svých oblíbených videí - tj. jejich sledování jim nabídne algoritmus sociální sítě, dostanou se k nim prostřednictvím kamarádů, informuje je o nich jejich oblíbený youtuber, trendují apod. 

Jednou z výzev, která se opět po čase dostala do České republiky, představuje tzv. blackout challenge, která je známá také jako choking game. Její podstatou je škrcení - ať už skupinové, či individuální - přičemž výzva velmi často končí bezvědomím (a v některých případech i úmrtím) dítěte. V E-Bezpečí jsme se touto výzvou zabývali hned několikrát, existuje totiž ji mnoho let a mění se pouze její název.

K dětem se tato výzva dostává především prostřednictvím sociální platformy TikTok, na kterou bylo také v roce 2022 podáno několik žalob za to, že nezajistila bezpečnost svých uživatelů a její algoritmy nabídly dětským uživatelům právě tuto nebezpečnou aktivitu. Kvůli napodobení této výzvy totiž v roce 2021 zemřely dvě velmi mladé dívky z USA - osmiletá Lalani Erika Renee Walton a devítiletá Arriani Jaileen Arroyo (Zdroj). Erika byla nalezena oběšená na posteli s provazem kolem krku ve své ložnici, Arriani byla nalezena oběšená na vodítku rodinného psa ve sklepě. Podobným způsobem zemřely i další děti, např. desetiletá Nylan Andersonová. K dalším úmrtím dětí ve věku 10-14 let došlo také např. v Austrálii, Itálii, Coloradu, Oklahomě apod.

challenge_lalani.pngchallenge_arriani.png

Lalani Erika Walton (8 let) a Arriani Jaileen Arroyo (9 let) 

Výzva blackout challenge se stala v roce 2022 tragickou také pro 12letého Archieho Battersbeeho z Essexu. Ten po napodobení výzvy, se kterou se setkal na TikToku, zkolaboval, upadl do kómatu a už se z bezvědomí nikdy neprobral - podle lékařů utrpěl mozkovou smrt a byl odpojen od podpůrných přístrojů. 

challenge_archie1.pngchallenge_archie2.png

Archie Battersbee (Zdroj: Daily Mail)

Kvůli tragickým následkům této výzvy se stal terčem kritiky především TikTok, jehož algoritmy nabízely dětem nebezpečný obsah a měly tak podíl na tragických událostech, které následovaly. Mluvčí TikToku však argumentovali tím, že tato výzva existovala daleko před vznikem TikToku a lidé se o ní dozvídali i z jiných zdrojů, navíc nikdy nebyla na TikToku trendem. Každopádně se zavázali, že okamžitě odstraní veškerý obsah spojený s touto výzvou a odstraní hashtag #BlackoutChallenge z jejich vyhledávače. Blackout challenge však není jedinou nebezpečnou výzvou současnosti, sociálními médii jich putují desítky. 

Benadryl Challenge, NyQuil Chicken

V roce 2020 informovala americká FDA (Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv) o tom, že se mezi dětmi prostřednictvím TikToku začala šířit zcela nová vysoce nebezpečná výzva s názvem Benadryl Challenge.  V rámci této výzvy konzumovali nezletilí ve snaze vyvolat halucinace vysoké dávky volně prodejného léku na alergii obsahujícího difenhydramin (Benadryl). Ten však může být velmi nebezpečný a může vést k vážným srdečním problémům, křečím, kómatu či dokonce smrti (Zdroj). 

Před touto výzvou varovala před dvěma lety např. firma Johnson and Johnson, která upozornila na případy úmrtí dětí, které se pokoušely tuto výzvu napodobit a zveřejnit poté své halucinační stavy na TikToku.  Na srdeční selhání způsobené předávkováním např. zemřela 15letá Chloe Marie Phillips z Oklahomy, který si pokusila přivodit předávkováním halucinace.  

challenge_chloe.png

Chloe Phillips

Na podobném principu funguje také tzv. NyQuil Chicken Challenge (či Sleeepy Chicken) - jde o druh rizikové výzvy, ve které lidé vaří kuřecí prsíčka v různých druzích tekutých léků, v tomto případě používají volně dostupný lék Vicks NyQuil Cought, Cold and Flu - tj. lék na nachlazení. Vařením léku a odpařováním vodní páry se lék stává koncentrovanější a potenciálně mění své vlastnosti. Požívání takto upravené stravy pak může být skutečně velmi nebezpečné.

Skull Breaker Challenge

K další nebezpečné, ale také populární výzvě šířící se sociálními sítěmi patří tzv. skull breaker challenge. Její průběh je jednoduchý - 3 lidé stojící vedle sebe předstírají, že společně vyskočí do vzduchu, v okamžiku výskoku však ti, kteří stojí na levé a pravé straně srazí prostředního k zemi (např. jej podkopnout apod.). Následkem pádu pak může dojít ke zranění hlavy, krku, otřesu mozku a dalším zraněním - včetně ochrnutí či smrti. Přestože prostřední z trojice ví, co jej čeká, a může se pokusit pád zablokovat, rychlost dopadu je velmi velká a šance, že si přivodí zranění je vysoká. V některých případech se teenageři pokusili zbrzdit pád natažením ruky, což však vedlo ke zlomenině zápěstí.

Původně prý tato výzva vznikla ve Španělsku či ve Venezuele (pod názvem Rompecráneos, což v češtině znamená praskající lebka) a prostřednictvím TikToku se rozšířila do celého světa.

Rompcráneos ve škole Santo Tomas Aquino ve Venezuele (Zdroj)

V Miami např. došlo ke zranění studentky 1. ročníku střední školy, která byla dětmi donucena, aby si tuto aktivitu vyzkoušela - při výskoku jí však ostatní podkopli a po pádu byla se zraněním odvedena do nemocnice. V New Jersey si výzvu prožil 13letý chlapec, kterému spolužáci při výskoku podrazili nohy a utrpěl vážné zranění hlavy. Spolužáci byli zatčeni a obviněni z těžkého ublížení na zdraví a z ohrožení zraněné oběti. 

Výzvu si prožil také 12letý Parker Smith z Alabamy, na kterém si tuto výzvu vyzkoušeli jeho spolužáci přímo ve školní tělocvičně. Při pádu si sice nepoškodil lebku, ale zato si zlomil obě kosti v pravém zápěstí.  

challenge_parker.png

Parker Smith (Zdroj: Teri Smith)

Další obětí této výzvy, tentokrát z Anglie, byla 16letá Sarah Plattová. Ta byla s vážným zraněním po napodobení této výzvy hospitalizována s vážným poraněním krku (zlomila si 3 kosti v krku a obratel T5) v nemocnici v Oxfordu. Sarah je nyní 18 let a stále trpí komplikacemi po nehodě - včetně tzv. syndromu posturální tachykardie, který způsobuje mdloby. 

challenge_sarah.png

Sarah Platt (Zdroj: Daily Mail)

Co lze dělat? Především komunikovat a trpělivě vysvětlovat

Z pohledu rodiče i učitele je velmi důležité zajímat se o online svět dětí a diskutovat s nimi o tom, co je bezpečné a co s sebou naopak nese rizika. Zároveň žákům vysvětlit, že to, co vypadá na videu zajímavě a vtipně, může ve skutečnosti ohrozit jejich život a zásadně ovlivnit jejich budoucnost. Nebezpečné challenge se totiž mohou snadno zvrtnout a způsobit dítěti doživotní následky.

Pro E-Bezpečí
doc. Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D.
Univerzita Palackého v Olomouci

Zdroje:

https://www.nj.com/healthfit/2022/12/what-is-the-blackout-challenge-a-dangerous-social-media-trend.html 

https://www.businessinsider.com/tiktok-sued-after-girls-die-copying-blackout-challenge-report-says-2022-7 

https://nypost.com/2020/09/25/fda-to-tiktok-teens-do-not-do-the-benadryl-challenge/ 

https://nypost.com/2020/09/25/fda-to-tiktok-teens-do-not-do-the-benadryl-challenge/ 

https://nypost.com/2020/09/02/tiktoks-benadryl-challenge-deemed-dangerous-after-teens-death/ 

https://www.denver7.com/news/national/teen-girl-died-from-benadryl-challenge-family-tells-media 

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8695443/PICTURED-Oklahoma-girl-15-overdosed-doing-viral-Benadryl-challenge-TikTok.html 

https://www.the-sun.com/news/1404379/tiktok-benadryl-challenge-teen-dead-oklahoma-chloe-phillips/ 

https://www.theguardian.com/technology/2022/jul/05/tiktok-girls-dead-blackout-challenge 

https://nypost.com/2020/02/19/skull-breaker-challenge-going-viral-on-tiktok-could-be-fatal-doctors-warn/ 

https://nypost.com/2020/02/13/the-dumb-dangerous-challenges-tiktok-has-spawned-so-far-this-year/ 

https://www.thesun.co.uk/news/10908645/teens-warned-over-tiktok-skullbreaker-craze/ 

https://www.nbcmiami.com/news/local/family-warns-against-tiktok-skullbreaker-challenge-after-miami-dade-teen-hurt/2189903/ 

https://www.fox29.com/news/cherry-hill-family-warns-of-skullbreaker-challenge-on-tiktok 

https://www.independent.co.uk/news/world/tiktok-skull-breaker-prank-challenge-video-warning-children-a9345141.html 

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8065715/Warning-TikTok-skull-breaker-challenge-leaves-teen-spinal-injuries.html 

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11148845/Teenager-18-broke-NECK-TikTok-skull-breaker-challenge-bowing-peer-pressure.html 

https://en.wikipedia.org/wiki/Archie_Battersbee_case 

https://en.wikipedia.org/wiki/Benadryl_challenge 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36173026/ 

https://www.forbes.com/sites/brucelee/2022/01/16/nyquil-sleepy-chicken-challenge-trends-on-tiktok-here-are-the-dangers/?sh=799876b62697

https://www.bbc.com/news/technology-51742854

 

Jak citovat tento text:
KOPECKÝ, Kamil. Nebezpečná výzva Blackout challenge opět řádí. A není jediná, nebezpečných challengí je plný TikTok!. E-Bezpečí, roč. 8, č. 1, s. 7-12. Olomouc: Univerzita Palackého, 2023. ISSN 2571-1679. Dostupné z: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=3137


 

Ocenění projektu E-Bezpečí

pohar
KYBER Cena 2023
(1. místo)
pohar
Nejlepší projekt prevence kriminality na místní úrovni 2023
(1. místo)
pohar
Evropská cena prevence kriminality 2015
(1. místo)

Partneři a spolupracující instituce

 

Generální partner projektu E-Bezpečí

logo o2

Další partneři a spolupracující instituce

 logo nadaceo2logo googlelogo msmtlogo mvcrlogo olomouclogo olomouckykrajlogo ostravalogo hoaxlogo policielogo rozhlaslogo linkabezpecilogo microsoft bwlogo czniclogo nukiblogo podanerucelogo googleovachamp_logo.png

 

We use cookies

Na naší webové stránce používáme cookies. Některé z nich jsou nutné pro běh stránky, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit vlastnosti stránky na základě uživatelských zkušeností (tracking cookies). Sami můžete rozhodnout, zda cookies povolíte. Mějte prosím na paměti, že při odmítnutí, nemusí být stránka zcela funkční.