Home Tiskové zprávy Dementi včerejšího stanoviska Asociace nestátních organizací k filmu V SÍTI: ZA ŠKOLOU a OMLUVA

mini vsitiStanovisko ředitele Asociace nestátních organizací, Matěje Hollana

Praha, 27. února – Ředitel Asociace nestátních organizací, Matěj Hollan se tímto dementi omlouvá tvůrcům dokumentů V síti a V síti: Za školou za včerejší prohlášení jedné naší sekce, která bez schválení orgány Asociace vydala prohlášení odsuzující tento film. Několik členů Asociace se proti tomuto jednání naší sekce hned vymezilo.

Jak jsem zjistil a co považuji za největší problém, členové sekce dokument neviděli (!), stejně jako neviděli metodiku určenou pro pedagogy, nový web určený pro rodiče a pedagogy a neseznámili se ani s navazujícími preventivními aktivitami a činnostmi projektu.

Po zjištění faktů se autorům dokumentu omlouváme, omlouváme se všem školám a pedagogům, které jsme bez znalosti věci vystrašili, omlouváme se MŠMT, které jsme uvedli v omyl, a naopak vyjadřuji po seznámení se s detaily projektu přesvědčení, že edukační film spolu se setem doprovodných materiálů a programů je zpracován s odbornou péčí a může této dosud velmi skryté a podceňované problematice pomoci k jejímu řešení.

Vzniklá situace mě velmi mrzí, tvůrcům jsem se již omluvil, věřím, že původní vyjádření, které bylo vytvořeno, aniž by jeho autoři viděli inkriminovaný film, nestačilo způsobit škody. Přeji filmu co nejvyšší návštěvnost a věřím, že na základě něho se budou všichni více věnovat e-bezpečnosti. Film V SÍTI: ZA ŠKOLOU je otevřením tématiky a je příkladnou činností, jak umělecký žánr angažovaného dokumentu může přispět k řešení palčivých společenských témat.

Pro více informací odkazuji na web e-bezpečí.cz, kde je přehledně vysvětleno, jak film V síti: Za školou komunikuje téma - promyšleně, citlivě a věřím, že i účinně: http://www.e-bezpeci.cz/index.php/tiskove-zpravy/1799-prohlaseni-ke-stanovisku-asociaci-nestatnich-organizaci-spolecne-s-osprch-k-filmu-v-siti-za-skolou

Matěj Hollan
Ředitel Asociace nestátních organizací
774956148

Ke stanovisku se přihlásily i ostatní organizace, které dementovaly svá stanoviska a autorům filmu se omluvily:

Vyjádření Odborné společnosti pro prevenci rizikového chování
Vyjádření České asociace adiktologů
Vyjádření Asociace nevládních institucí
Osobní dopis Mgr. Martiny Budinské (vedoucí oddělení prevence, MŠMT)

Nejčtenější články za posledních 60 dní

Knížka Bezpečné chování na internetu pro kluky a pro holky je tu! Pomůže učitelům integrovat témata spojená s online bezpečností do běžné výuky

Mohutný rozvoj neurálních sítí je předzvěstí nové generace dezinformací. Rozpoznat počítačem generovaný obsah bude téměř nemožné.

Verbovala Česká televize pomocí inzerátů placený komparz na demonstraci proti strachu? Ne, jde o dezinformaci.

Sociálními sítěmi se šíří dezinformace o údajné kritice členů Evropského parlamentu směrem k českému předsednictví a Petru Fialovi. Vyvolávají vlny nenávisti a jsou aktivně šířeny dál.

Počet online podvodů extrémně narůstá, uživatelé dělají stále stejné chyby

Co je to vlastně ten hoax, dezinformace, misinformace nebo třeba fake news? Čím se tyto termíny liší a co mají společného?

Sharenting u českých rodičů (2022)

Komentář: Může být učitel propuštěn, pokud ve svém volném čase šíří dezinformace?

CEDMO startuje vzdělávací akce zaměřené na podporu mediální gramotnosti

Online poradna E-Bezpečí, řešené případy v druhém pololetí roku 2022, zase nárůst.

Nabídka pro učitele a studenty učitelství

Jaké typy fotografií a videí dětí je podle českých rodičů nebezpečné sdílet?

Facebookem se šíří podvodná reklama na film Aquaman 2. Směřuje na soubor s malwarem.

Fact-checking vs. debunking

Nová podstránka E-Bezpečí připomíná důležitost fact-checkingu

Zavirovaná reklama na Facebooku nabízí ke stažení film Black Adam. Jde však o malware, neklikat.

Projekt E-Bezpečí je vítězným projektem národního kola Evropské ceny prevence kriminality.