E-Bezpečí 2020, 5(1): Page 42-43. Univerzita Palackého v Olomouci. ISSN 2571-1679.
Online: https://www.e-bezpeci.cz/index.php?view=article&id=1819

Jaký je vlastně věk pachatelů sexuálně motivované trestné činnosti páchané na dětech (dle §193b)?

Kamil KOPECKÝ


V posledních měsících se v souvislosti s premiérou filmu V síti Barbory Chalupové a Víta Klusáka stále častěji diskutuje o tom, jaký je ve skutečnosti věk pachatelů trestné činnosti páchané na dětech v online prostředí, jaké je jejich věkové rozpětí, jak velkou část tvoří pachatelé mladší 18 let či kolik pachatelů na nachází na opačném konci populačního spektra. Zachytit přesné věkové složení pachatelů je velmi obtížné – u některých trestných činů nelze rozlišit, zda skutek proběhl v online prostředí apod. Proto jsme se rozhodli provést alespoň krátkou analýzu věkového rozložení osob, se kterými bylo ve vybraných regionech v posledních 3 letech zahájeno trestné řízení dle § 193b TZ.

V průběhu roku 2017-2019 bylo Krajským ředitelstvím policie Hlavního města Prahy a Krajským ředitelstvím Jihomoravského kraje zajištěno celkem 54 pachatelů, u kterých bylo zahájeno trestní řízení dle paragrafu 193b – Navazování nedovolených kontaktů s dítětem (tento trestný čin je v trestním zákoníku poměrně nový a před rokem 2017 proto není statisticky zachycen). V naší analýze jsme se zaměřili právě na ně.

Výzkumný soubor 54 pachatelů (mužů) měl věkový průměr 36,77 let, minimální věk pachatele činil 18 let, maximální pak 66 let. Modus souboru byl 36 let, nejčastěji je tedy trestní řízení v této oblasti vedeno s takto starými osobami.

Věkové rozložení osob, u kterých bylo zahájeno trestní řízení dle §193b (nominální četnosti)
vekpachatelu1

Zdroj: Data KŘPHMP a KŘPJK (2017-2019)

Autoři filmu V síti proklamují, že v průběhu natáčení zažili přímý kontakt s osobami ve věku od 17 do cca 65 let věku (vyšetřováno pak bylo 9 pachatelů ve věku 21 až 62 let), přibližně stejný věkových rozsah lze sledovat i u námi sledovaných pachatelů. Přestože v mediálním prostoru často rezonují informace o tom, že převážná část pachatelů jsou mladí uživatelé internetových služeb (často věkově blízcí obětem), z dostupných dat vyplývá, že nejvíce pachatelů tvoří spíše muži středního věku od 30-40 let. Na druhém místě pak byli právě mladší pachatelé (18-23 let).

Věkové rozložení osob, u kterých bylo zahájeno trestní řízení dle §193b (relativní četnosti)
vekpachatelu2

Je samozřejmé, že existuje celá řada dalších trestných činů, které s problematikou souvisejí - u nich je však poměrně obtížné určit, které z nich se odehrály v online světě směrem k dítěti mladšímu 15 let (např. sexuální nátlak).

 

Pro E-Bezpečí
Václav Písecký, Kamil Kopecký