04.05.16

Témata rodičovského kontroly a zabezpeční počítačů a tabletů jsou pro nás velmi důležitá. Proto jsme se rozhodli zahájit spolupráci se společností ESET.

02.05.16

Nový pracovní list projektu Buď v bezpečí se zaměřuje na bezpečná hesla.

17.04.16

E-Bezpečí bude mít (stejně jako v loňském roce) stánek na festivalu Utubering.

11.03.16

Víc jak tisícovka mladých webrangerů již prošla naším MOOC kurzem.

02.02.16

Již více než 300 dětí prošlo naším MOOC kurzem, který jsme zrealizovali pod záštitou Google a projektu Web Rangers v prostředí SEDUO. Zapojte se, kurz je free. Stačí kliknout.

Celý článek...

Víte o tom, že je říjen Evropským měsícem internetové bezpečnosti?

Chcete dostávat pravidelně e-maily o dění v projektu E-Bezpečí? Zaregistrujte se!

Podporujeme

Google, GEG a E-Bezpečí - společně v unikátním projektu Web Rangers
Hodnocení uživatelů: / 7
NejhoršíNejlepší
Pondělí, 10 Únor 2014 14:53

mini_webrangersProjekt Web Rangers, realizovaný českým Googlem ve spolupráci s E-Bezpečím a Google EDU Group ČR, odstartoval workshopy pro žáky základních škol z celého území ČR. Byl tak zahájen unikátní projekt edukace v oblasti bezpečnějšího chování na internetu.

Nápad na projekt Web Rangers se poprvé zrodil u našich kolegů v Israeli před 3 lety, kde se setkal s obrovským úspěchem. Vychází z poznání, že je efektivní, pokud si děti sdílí své znalosti mezi sebou samy. Iniciativa je nejen o tom, aby se teenageři naučili jak bezpečne používat internet a z titulu Web Rangera to šířili mezi své vrstevníky, ale také aby věděli, že internet a jeho nástroje je důležitý i v oblasti vzdělávání a usnadní jim mnohé i v jejich běžném životě,” uvádí Andrea Hurychová, Google ČR.

Děti budou 6 týdnů pracovat na svých projektech, které následně budou šířit mezi kamarády a spolužáky, a tak jim předají informace a náměty k tomu, jak internet používat bezpečně. Projektem může být krátké video, komiks, článek do místních novin, beseda ve škole, cokoli si děti vymyslí. Předpokládáme, že budou používat takové prostředky, které už znají ze školy nebo z domova. K dispozici jsou jim pomocnice z týmu projektu, které je při práci na projektech lehce povedou a poradí jim, když bude třeba,“ uvedla Lenka Urbanová z GEG ČR.

Do projektu jsme se zapojili s cílem seznámit děti s fenomény kyberšikany a kybergroomingu, kterými jsou v prostředí internetu ohroženy nejvíce. Zároveň jim představit možnosti ochrany a obrany před těmito riziky,” uvádí Kamil Kopecký, vedoucí projektu E-Bezpečí z Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Zároveň dodává: “Základem vzdělávání a prevence dětí je práce s kazuistikami, ve kterých se žáci s obětí prožívají celou rizikovou situaci a hledají její řešení. Stávají se tak aktivními a uvědomují si závažnost jednotlivých problémů, které v extrémních situacích mohou končit tragicky.”

V průběhu ledna a února projde výcvikem projektu více než stovka českých dětí ve věku 13-15 let, které pak budou předávat své znalosti pomocí různých typů projektů mezi své vrstevníky. Další informace o projektu naleznete na www.webrangers.cz.

Na aktivity projektu naváže výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu, který odstartuje oficiálně 12. února 2014 v rámci tzv. Safer Internet Day. Výzkum vedený týmem Centra PRVoK Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s firmami Seznam.cz, Google a Vodafone bude realizován tentokrát na území 3 evropských zemí - České republiky, Slovenska a Polska. Další informace naleznete na internetových stránkách www.e-bezpeci.cz.

Redakce E-Bezpečí

Generální partner projektu
Další partneři

Garance

Partneři, spolupracující instituce:

Licenční újednání, autorská práva:

Portál E-Bezpečí je provozován Centrem prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Všechna práva vyhrazena. (c) Centrum PRVoK PdF, Univerzita Palackého v Olomouci 2008 - 2015.

Kyberšikana: ISSN 2336-1360. Vydavatel: Centrum PRVoK PdF, Univerzita Palackého v Olomouci.

E-Bezpečí je ochrannou známkou chráněnou Úřadem průmyslového vlastnictví.
Webdesign: Axe design studio Olomouc | Technická podpora: Jiří Veverka | Sledováno systémem Google Analytics

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License.