fbpx

Home Tipy a triky Z médií Články Teroristický útok na Novém Zélandu aneb když „vlastenci“ diskutují

Remove


Včera došlo k teroristickému útoku na dvě mešity ve městě Christchurch na Novém Zélandu. Při útoku střelnými zbraněmi na muslimská centra Al Noor a Linwood v centrální části čtyřsettisícového města zemřelo 49 lidí a nejméně 20 dalších bylo zraněno.

Útočník Brenton Tarrant umístil před činem na imageboardy 8chan a 4chan manifest s názvem The Great Replacement. Ten je souborem nesmyslných konspiračních teorií o údajném plánu na vyhlazení a náhradu bílé rasy. Autorův účet na Twitteru obsahoval snímky zbraní s (neo)nacistickými symboly a neonacistickou mantrou 14 slov (ty se objevily i v manifestu).14 slov („musíme zajistit existenci našeho lidu a budoucnost pro bílé děti“) je termín spjatý s bílými nacionalisty a jedná se o čtrnáctislovný slogan, který formuloval David Lane. S oběma slogany jako tehdejší člen organizace The Order. Lane byl odsouzen k úhrnnému trestu 190 let vězení mj. za vydírání, podíl na loupeži, nebo za spiknutí. Více zde.

 


 

Ocenění projektu E-Bezpečí

pohar
KYBER Cena 2023
(1. místo)
pohar
Nejlepší projekt prevence kriminality na místní úrovni 2023
(1. místo)
pohar
Evropská cena prevence kriminality 2015
(1. místo)

Partneři a spolupracující instituce

 

Generální partner projektu E-Bezpečí

logo o2

Další partneři a spolupracující instituce

 logo nadaceo2logo googlelogo msmtlogo mvcrlogo olomouclogo olomouckykrajlogo ostravalogo hoaxlogo policielogo rozhlaslogo linkabezpecilogo microsoft bwlogo czniclogo nukiblogo podanerucelogo googleovachamp_logo.png